Grondtarieven windturbines omlaag

Minister Kamp heeft de daad bij het woord gevoegd. Op 24 april gaf hij in het Algemeen Overleg al aan dat ECN bij de berekeningen voor de SDE+ 10% afslag op grondkosten zou doorvoeren. In die brief die Minister Kamp op 3 juli naar de Tweede Kamer stuurde op vragen van Liesbeth van Tongeren (SP), bevestigt hij dat op zijn aanwijzingen ECN voor de SDE+-tariefstelling van 2014 de tarieven verlaagd heeft met 10% van € 5,3 per MWh naar € 4,8 per MWh.

Rijksgronden van 2015 daadwerkelijk omlaag

Maar veel belangrijker nog: Kamp voegde hieraan toe dat het RVB (tot voor kort RVOB, per 1 juli Rijksvastgoedbedrijf, BZK portefeuille Wonen en Rijksdienst) per 1 januari 2015 ook de prijs tot € 4,8 per MWh zal aanpassen. Dit betekent dat niet alleen de berekeningsgrondslag voor subsidies omlaag is gegaan, maar dat grondvergoedingen voor rijksgronden vanaf 2015 daadwerkelijk omlaag gaan. Vreemd dat dit niet meer door de pers is opgepakt.

Naar verwachting particuliere grond en ook omlaag

Met dit duidelijke signaal is te verwachten dat ook de grondtarieven voor particuliere gronden neerwaarts bijgesteld zullen worden. Want zoals uit ons onderzoek naar de grondvergoedingen (Pondera Consult, 2013) gaven windprojectontwikkelaars aan de RVOB (nu dus RVB)-tarieven als leidraad te gebruiken voor onderhandelingen.

En het einde is nog niet in zicht: Minister Kamp geeft aan dat hij de tarieven in de SDE+ voor grond de komende jaren nog verder wil verlagen. Hij wil voorkomen dat er vanuit de SDE+ een prijsopdrijvend effect optreedt. Een verstandige zet, want ons onderzoek leek een verband tussen de hoogte van de subsidie en de hoogte van grondvergoedingen niet uit te sluiten.

Minister
Bron: ANP

Gevolgen voor windprojecten

Voor de meeste betrokkenen en belanghebbenden bij windprojecten – wellicht grondbezitters uitgezonderd – is dit een goede zaak. Grondbezitters moeten natuurlijk vergoed worden voor het beschikbaar stellen van de grond en het in die zin dragen van lasten, maar gezien het beperkte grondbeslag zijn geringere grondvergoedingen te rechtvaardigen.

Lusten en lasten eerlijk verdelen

Daar komt bij dat windturbines de afgelopen jaren inmiddels letterlijk het boerenerf ontstegen zijn. Moderne windturbines zijn in een wijde omtrek zichtbaar en soms hoorbaar. Het is daarom niet ondenkbeeldig dat een deel van de “winst” terecht gaat komen in omgevingsvergoedingen. De afgelopen jaren is het immers niet ongebruikelijk om de omgeving op een of andere manier toegemoet te komen voor de aanwezigheid van de turbines. Hoewel dit laatste maatwerk is per project, is het van belang de discussies open te voeren. De gedragscode van de windsector, waaraan nu de laatste hand wordt gelegd in samenwerking met overheden en belanghebbenden, gaat hier hopelijk een nuttige rol bij spelen. Uiteindelijk draait het er toch om de lusten en lasten eerlijker te verdelen. Dat is niet makkelijk, maar wel noodzakelijk voor de acceptatie van windenergie.

The following two tabs change content below.
Hans Rijntalder

Hans Rijntalder

Directeur bij Pondera Consult B.V.
Hier vindt u blogposts van mijn hand. Wie ben ik? Hans Rijntalder, oprichter van Pondera Consult, en als adviseur dagelijks bezig om duurzame energieprojecten gerealiseerd te krijgen. Vaak windenergieprojecten die veel stof doen opwaaien. Wat mij opvalt in het nieuws probeer ik vanuit onze “bescheiden” rol van een analyse te voorzien. Geen keiharde kritieken, maar wel zaken in een juiste balans proberen te brengen. Een beetje nuance in een vaak zwart-witte discussie van voor- en tegenstanders. En natuurlijk oplossingsgericht.
Hans Rijntalder

Laatste berichten van Hans Rijntalder (toon alles)

Dit bericht is geplaatst in blog en getagd , , , . Bookmark de permalink. Trackbacks zijn gesloten, maar u kunt een reactie achterlaten.

Één Reactie

 1. Geplaatst op 26 september 2014 om 12:50 pm | Permalink

  goed artikel.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • 10 jaar Pondera

  Slagschaduw

  Vormvrije m.e.r.-beoordeling
  (g)een reden tot paniek?

  Landen met veelbelovend,

  windenergie potentieel

  p3
  p4

 • Abonneren op ons blog