Blog

Filteren
 • 2020
 • 2019
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • Geothermie, de toekomst voor duurzame warmte

  14/04/2020

  Geothermie wordt door velen als dé ‘nieuwe’ bron voor duurzame energie beschouwd. Er wordt dan ook een grote rol voor deze bron weggelegd in de energietransitie, waardoor binnen korte tijd meerdere ontwikkelingen tegelijkertijd zullen lopen.

  Lees meer

  Molenaarswoningen: oplossing of probleem?

  02/04/2020

  Actualisering aan de hand van recente uitspraak windpark Koningspleij, door Paul Janssen, adviseur duurzame energie bij Pondera

  Lees meer

  Geothermie, de toekomst voor duurzame warmte

  05/02/2020

  In deze blog wordt dieper ingegaan op de technische mogelijkheden van geothermie, oftewel het aanbod.

  Lees meer

  Omgang met stikstof bij duurzame energie

  18/10/2019

  De uitspraak van de Raad van State over het PAS (Programma Aanpak Stikstof) op 29 mei van dit jaar heeft een onvoorstelbaar grote doorwerking gehad. In vergunningverlening en daarmee in de voortgang van ruimtelijke ontwikkelingen, maar ook in de manier waarop de maatschappij aankijkt tegen natuurbeleid en -regelgeving. De titel. . .

  Lees meer

  Geothermie, de toekomst voor duurzame warmte

  10/10/2019

  Geothermie wordt door velen als dé ‘nieuwe’ bron voor duurzame energie beschouwd. Sinds de eerste putten in 2007 is de techniek als bron voor duurzame energie meer volwassen geworden. Ook wordt deze bron vanwege de beperkte (visuele) effecten als zeer goed inpasbaar gezien. Pondera ziet dan ook een grote rol. . .

  Lees meer

  Grootste turbines voor lage tot gemiddelde windsnelheden

  01/08/2019

  Winderige gebieden in landen met goed ontwikkelde markten voor windenergie, zoals de VS, het VK of Duitsland, worden geleidelijk gevuld door windparken. Ontwikkelaars van hernieuwbare energie kijken daarom naar mogelijkheden om windparken verder te ontwikkelen in gebieden met lage tot gemiddelde windsnelheden. Andere regio’s met lagere windsnelheden worden ook overwogen. . .

  Lees meer

  SDE+ 2019 – Wat is er veranderd?

  23/01/2019

  Noteer in uw agenda: op 12 maart wordt de voorjaarsronde van de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) geopend. Zoals elk jaar past de Minister van EZK de regeling op een aantal punten aan. In deze blog benoemen we op welke punten de regeling voor zonne- en windenergie verschilt ten opzichte. . .

  Lees meer

  Windturbinegeluid en gezondheid: feit en fictie

  28/11/2018

  Op 10 oktober 2018 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ‘Environmental Noise Guidelines for the European Region’ uitgebracht.

  Lees meer

  Meer duurzame energie met minder kabels, kan dat?

  10/10/2018

  Bij de ontwikkeling van een nieuw wind- of zonnepark is de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk een belangrijk onderdeel van het project. De realisatie van een aansluiting is onder de “Netcode Elektriciteit” een verplichting voor de Nederlandse netbeheerder. Het klinkt simpel, maar doordat er veel nieuwe aansluitingen aangevraagd worden is het. . .

  Lees meer

  De aarde snakt naar verkoeling, de boeren naar water en ik naar handelen!

  23/08/2018

  We breken (warmte en droogte) record na record. De klimaatverandering is nu toch wel voor iedereen merkbaar. De aarde is nog nooit zo warm geweest. De brandweer rukt steeds vaker uit voor (natuur)branden en met name ouderen hebben het zwaar. Thuis, op onze boerderij, merken we ook de gevolgen van. . .

  Lees meer

  Een goede PPA, hoe regel ik dat?

  01/08/2018

  De SDE+ regeling wordt door de Nederlandse overheid ingezet om de onrendabele top van duurzame energiebronnen t.o.v. fossiele energie te compenseren en hiermee een toename in de opwekking van duurzame energie te stimuleren. Het mechanisme van de SDE+ heeft als doel om zoveel mogelijk duurzame energieproductie binnen het beschikbare budget. . .

  Lees meer

  De energietransitie: een mondiale opgave die vraagt om een lokale energievisie

  07/05/2018

  Klimaatverandering staat sinds enige jaren hoog op de wereldwijde politieke agenda. Om klimaatverandering tegen te gaan zijn bij internationale bijeenkomsten als de klimaattop van eind 2015 in Parijs mondiale afspraken gemaakt. Deze afspraken moeten er voor zorgen dat de globale temperatuurstijging onder een limiet van 2 °C blijft ten opzichte. . .

  Lees meer

  Vormvrije m.e.r.-beoordeling, (g)een reden tot paniek?

  08/11/2017

  De e term ‘vormvrije m.e.r.-beoordeling’ gonst door de gangen van menig adviesbureau, gemeenten, en omgevingsdiensten. Maar wat is er eigenlijk aan de hand?

  Lees meer

  Slagschaduw

  01/07/2017

  In de vorige blogpost over het onderwerp slagschaduw hebben wij de wettelijke norm voor slagschaduwhinder uitgelegd en hebben wij het gehad over de toetsing van windparken aan zes uur per jaar maximale slagschaduwduur. Deze berekeningen worden op een kaart weergegeven in slagschaduwcontouren. Maar wat betekent een slagschaduwcontour nu eigenlijk voor. . .

  Lees meer

  10 jaar Pondera

  03/04/2017

  Precies 10 jaar geleden startte ik met Pondera. Hoewel we dit jaar hier op verschillende manieren aandacht aan schenken (zie bijvoorbeeld ons magazine), is het ook een moment om langs deze weg bij stil te staan. Voor mij persoonlijk blijft het speciaal: van een start op de zolder naar een. . .

  Lees meer

  Innovatie in de wind

  10/02/2017

  Tijdens de informatieavonden met omwonenden is er bijna altijd wel iemand die ons benadert met een innovatieve ontwikkeling op het gebied van windturbines. Omwonenden hopen dat nieuwe ontwikkelingen tot stillere of minder in het oog springende modellen gaan leiden. Het gaat hier vaak nog om prototypes of wilde ideeën die. . .

  Lees meer

  Gloort er licht aan de horizon voor kleine windturbines?

  29/11/2016

  Je hebt ze vast wel eens in de bebouwde omgeving gezien: kleine windturbines, ook wel stedelijke-, urban- of miniwindturbines genoemd. Ze zijn beschikbaar in een grote verscheidenheid aan ontwerpen met allen hun eigen specificaties en uitstraling. Terwijl sommige qua vorm en werkingsmechanisme vergelijkbaar zijn met de grote MW-jongens, namelijk twee. . .

  Lees meer

  President Trump en zijn impact op duurzame energie

  11/11/2016

  Of je de verkiezingsuitslag bejubelt of betreurt, het is duidelijk dat de koers van een aantal internationale thema’s zoals immigratie, internationale handel en defensie hoogst onzeker zijn. Maar ook is onzeker welke positie de VS, de tweede grootste CO2-uitstoter, in gaat nemen in het wereldwijde gevecht tegen klimaatverandering.

  Lees meer

  Imago van windenergie

  25/10/2016

  Wat gebeurt er met projecten met een slecht aanzien? Vraag maar aan Youp van ’t Hek hoe het afloopt met dat alcoholvrije biertje, Buckler heette dat toch? En als je kijkt naar de alcoholvrije biermarkt van nu kan niemand ontkennen dat die markt de afgelopen jaren enorm is gegroeid. Het. . .

  Lees meer

  Sla communicatie niet in de wind

  17/03/2016

  Ondanks dat het CBS op 29 februari jl. bekend maakte dat de opwekking van duurzame energie door windturbines in 2015 met 20% is gegroeid naar zo’n 7 miljard kWh, horen we veel twijfels over het halen van de doelstellingen voor windenergie. Echt soepel loopt het namelijk niet. Een verdubbeling van. . .

  Lees meer

  - We proberen meer posts op te halen -