Windpark Drentse Monden en Oostermoer

Een groep agrariërs, verenigd in de Stichting Duurzame Energie Exloërmond, Windpark Oostermoer BV en Raedthuys Windenergie BV (Pure Energie,) heeft de krachten gebundeld om gezamenlijk een grootschalig windpark te realiseren in de Drentse Veenkoloniën.
Pondera is ingeschakeld om de procedures voor het initiatief te begeleiden en de milieueffectrapportage te doorlopen voor het rijksinpassingsplan en de vergunningen. Hiervoor heeft Pondera het milieueffectrapport opgesteld, bijeenkomsten begeleid, onderzoeken uitgevoerd en externe experts begeleid voor tal van inhoudelijke onderzoeken. Windpark De Drentse Monden en Oostermoer komt in het noordelijk deel van de Drentse Veenkoloniën, in de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze. De 45 windmolens worden geplaatst in zes lijnopstellingen, verspreid over ruim 50 vierkante kilometer in het gebied van 2e Exloërmond, Nieuw-Buinen, Drouwenermond en Gasselternijveen. Met een ashoogte van de windturbines van 145 meter en een rotordiameter van 131 meter, bedraagt de tiphoogte ruim 210 meter.

De kennis en ervaring op het vlak van vergunningen is door Pondera actief ingezet tijdens de contractering, waardoor de taken en verantwoordelijkheden van de verschillende aannemers en de turbineleverancier goed zijn geborgd in de afgesloten contracten. Ook in de bouwfase van het windpark ziet Pondera erop toe dat de vergunningvoorschriften goed worden opgevolgd door de aannemers, de turbineleverancier en de initiatiefnemers. Daarnaast biedt Pondera ondersteuning op het vlak van het afwikkelen van planschade, de begeleiding van de elektrische werkzaamheden (sitemanager elektrische werken) en de aanleg van de glasvezelnetwerken, elektriciteitsmeters en ICT-zaken (packagemanager ICT&Auxiliaries).

Betrokken Medewerkers

Eric Arends

Managing Partner / Directeur Meer over Eric Arends