Ontwikkeling Radar Luchtvaartverlichting

Pondera onderzoekt en begeleidt in diverse projecten de toepassing van een systeem dat de verlichting op windturbines voor de luchtvaart aanstuurt op basis van de aanwezigheid van vliegtuigen.

De verlichting is vereist op grond van internationale verdragen voor de luchtvaart. Windturbines zijn, net als andere hoge objecten, obstakels die duidelijk zichtbaar moeten zijn voor de luchtvaart tijdens alle omstandigheden. Als gevolg hiervan is de verlichting ook vanaf de grond zichtbaar en dit is onwenselijk. De verlichting brand in principe continu, ongeacht de aanwezigheid van vliegtuigen.

Sinds 2010 is Pondera actief betrokken bij het verkrijgen van toestemming in Nederland om de verlichting slimmer te maken. Door de verlichting alleen in te schakelen als er vliegtuigen zijn hoeft de verlichting aanmerkelijk minder vaak aan. Op dit moment is Pondera betrokken bij het verkennen van potentiele locaties voor de radarsystemen die nodig zijn voor radargestuurde systemen en de aanvraag voor goedkeuring van de Nederlandse luchtvaartautoriteit ILT.

Betrokken Medewerkers

Martijn ten Klooster

Senior Adviseur Duurzame Energie / PartnerMeer over Martijn ten Klooster