Financiering Windpark Westermeerwind afgerond

Een groep van banken onder leiding van ING en Rabobank aangevuld met de ASN Bank, de Triodosbank, en de Deense exportkredietmaatschappij EKF heeft de financiering afgerond van het windpark Westermeerwind, in het IJsselmeer nabij de Noordoostpolder. Ook de stroomafname is geregeld: Eneco zal dit voor haar rekening nemen. Met de financiering is een bedrag gemoeid van ongeveer EUR 320miljoen. Directeur Anne de Groot van Westermeerwind: ‘’ Wij zijn blij samen met Nederlandse banken, het Deense EKF , Siemens en Eneco deze belangrijke mijlpaal te bereiken. Dankzij het doorzettings- en uithoudingsvermogen van de initiatiefnemers kan nu 18 jaar nadat het plan ontstond het grootste nearshore windpark van Nederland gebouwd gaan worden’.

Siemens

Siemens zal het grootste nearshore windpark van Nederland bouwen op basis van een turn key contract en het windpark onderhouden voor een periode van minimaal vijftien jaar. Verschillende Nederlandse bedrijven zullen als onderaannemer meewerken aan het project, waaronder Ballast Nedam en Mammoet voor de funderingen en de installatie van de windmolens en VSMC (Visser & Smit Marine Contracting) voor de bekabeling naar het transformatorstation. Energiebedrijf Eneco gaat vijftien jaar lang de stroom van het windpark afnemen. De eerste stroom zal eind 2015 geleverd worden. Ventolines, die ook de ontwikkelingsfase sinds 2007 heeft begeleid , verzorgt het project management tijdens de bouw en operationele fase namens de initiatiefnemers.

48 windturbines in het IJselmeer

Windpark Westermeerwind wordt gebouwd in het water van het IJsselmeer langs de dijken van de Noordoostpolder. Het zal bestaan uit 48 windturbines van 3 MW – verdeeld over twee rijen langs de Westermeerdijk en een langs de Noordermeerdijk – en een transformatorstation op het land. De totale investering is ruim 400 miljoen euro.

Het windpark levert jaarlijks ruim 500 GWh duurzame stroom, genoeg voor 160. 000 huishoudens. Windpark Westermeerwind is het nearshore deel van Windpark Noordoostpolder.

Pondera Consult

Pondera Consult was verantwoordelijk voor het Milieueffectrapport en de vergunningen van het Windpark. Ook assisteerden wij bij het financieringsproces en zijn wij betrokken bij de bouw en aanleg voor het vergunningenmanagement.

Overall-Westermeerwind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *