Imago van windenergie [blog]

Wat gebeurt er met projecten met een slecht aanzien? Vraag maar aan Youp van ’t Hek hoe het afloopt met dat alcoholvrije biertje, Buckler heette dat toch? En als je kijkt naar de alcoholvrije biermarkt van nu kan niemand ontkennen dat die markt de afgelopen jaren enorm is gegroeid. Het lag niet zozeer aan het product, wel aan het imago…

blogsergej
Het wil nog wel eens bij goede bedoelingen blijven. ‘Laten we vanaf het begin de buurt goed betrekken bij de plannen voor windenergie’. En vervolgens wordt maanden later in een buurthuis met alle goede bedoelingen gepresenteerd wat de globale ideeën zijn voor windenergie in de buurt. Een dag later kopt de lokale krant ‘veel zorgen buurtbewoners om windplannen’ en voordat het windplan goed en wel is ontstaan heeft het project een slecht imago bij de meeste mensen uit de buurt.

Goed, ik kan nu van alles schrijven over communicatiestrategieën, do’s en dont’s in marketing en roepen hoe windenergie ‘sexy’ gemaakt moet worden. Maar ik moet bekennen dat ik het ook niet weet. Ik ben geen marketinggoeroe. Het enige waar ik het mee moet doen is een beperkt stel hersens en ervaring als adviseur voor windprojecten. En dat brengt mij op de vraag die ik in deze blog wil beantwoorden: hoe zorg je er nu voor dat een windproject een goed imago krijgt? Dat iedereen met dat project geassocieerd wil worden en op de feestjes niet de nieuwe auto van de buurman het gespreksonderwerp is, maar dat gave project waar jij bij bent betrokken! In willekeurige volgorde beschrijf ik enkele belangrijke ingrediënten die volgens mij nodig zijn voor een ‘sexy’ project.

Benoem de voordelen

blogsergej2Volgens mij begint het met het stoppen met te voorkómen dat het project een slecht imago krijgt. Elke initiatiefnemer van een windproject weet welke argumenten gebruikt worden om een windplan te frustreren. Steeds anticiperen op tegenargumenten is veel lastiger dan zelf met de voordelen te komen, deze goed over het voetlicht te brengen en dan het gesprek aan te gaan. Een vergelijking met de sport: het is makkelijker voetballen met 1-0 voor, dan met 0-1 achter…

Zorg dat je een bekende bent

En veel koffie drinken, heel erg veel koffie drinken met omwonenden. Of een biertje natuurlijk. Als initiatiefnemer van een windpark moet je geen vreemde op afstand zijn, maar een benaderbare kennis die vertrouwen geeft.

Maak het project lokaal

Voor sommige initiatiefnemers de normaalste zaak, voor andere nog niet: betrek lokale mensen, bedrijven en hun kennis bij de ontwikkeling van het project. Een lokale energiecoöperatie komt letterlijk en figuurlijk van minder ver en hun verhaal kan in het algemeen op meer sympathie rekenen bij omwonenden dan een grote energiemaatschappij. Maar wie de initiatiefnemer ook is, het project kan lokaal gemaakt worden. Werk met ambassadeurs uit de gemeenschap die het goede geluid voortbrengen. Probeer de regionale of lokale pers te voeden met (goed) nieuws.

Kom met oplossingen

Je zult creatief moeten zijn met oplossingen voor de problemen die de omgeving ervaart. Bestaat er bezwaar, vraag hoe dat voorkomen kan worden. Kom er op terug, geef opties, leg uit wat jouw mogelijkheden zijn. Steeds herhalen dat het niet mogelijk is wat de omgeving misschien wil wekt irritatie op. Wees dus creatief in de dingen die je wel kunt doen! Misschien kunnen de woningen in de omgeving wel zonnepanelen krijgen, zodat zij een minder hoge elektriciteitsrekening krijgen en daarmee de waarde van de woning aantoonbaar stijgt.

blogsergej3Tot slot is het niet vreemd dat er weerstand resteert, ondanks alle inspanningen om het project een sexy imago te laten krijgen. De kunst is alleen om niet alle energie te richten op de laatste weerstand van een project. Probeer in te schatten waar de meeste winst is te behalen. Is dat bij de notoire bezwaarmaker die op alle plannen van de gemeente negatief reageert of bij de grotere groep mensen die nog relatief onverschillig is ten opzichte van het project? Misschien is het onderste uit de kan niet haalbaar en moet je een duidelijke geste naar de omgeving brengen. Maar uiteindelijk, is het een groot goed om te streven naar 0 weerstand, maar weerstand is er altijd.
Nu ik een aantal onderdelen van een potentieel succesvolle ontwikkeling van een windproject heb genoemd, ben ik ook erg benieuwd naar de succesverhalen. Iedereen heeft ze (hoop ik), dus laat ze horen! Welke project dingt mee naar de titel van meest sexy windpark? En wat is daarvoor het belangrijkste ingrediënt? Ik ben dus niet op zoek naar de verhalen a la Buckler, maar naar de succesverhalen als Tesla en Iphone waar iedereen mee geassocieerd wil worden.

 

Afbeeldingsresultaat voor iphone 7 launch

The following two tabs change content below.
Sergej van de Bilt

Sergej van de Bilt

Adviseur duurzame energie bij Pondera Consult B.V.
Hier vindt u blogposts van mijn hand. Ik ben adviseur duurzame energie en milieu bij Pondera Consult. Ik ben sinds 2005 betrokken bij windprojecten op land en op zee en hou er me dagelijks mee bezig om deze projecten dichter bij realisatie te krijgen. Deze projecten die goed, maar ook wel eens minder goed gaan, geven mij de inspiratie om zo nu en dan een blog te posten.
Sergej van de Bilt

Laatste berichten van Sergej van de Bilt (toon alles)

Eén gedachte over “Imago van windenergie [blog]”

 1. Een reactie van een van onze lezers:

  Ter attentie van Sergej van de Bilt,
  Pondera consult

  Betreft: je blog van 25 oktober 2016

  Beste Sergej,

  Jij wilt sexy? Jij krijgt sexy. Want wij zijn hard bezig met een uitdagende campagne om ons burgerwindenergie project te promoten. Onze club Drechtse Wind is namelijk vooral een verzameling van lieve, maar ook zeer grijze mannen van middelbare leeftijd. En aangezien wij een coöperatie willen zijn voor alle Drechtstedelingen, van alle leeftijden, zochten we naar manieren om andere doelgroepen te bereiken. Dus brak ik me het hoofd over de vraag hoe we windenergie sexy kunnen maken. Want sex sells, you know! You know.
  Dus toen ik bij een excursie van onze club aan het Kilwind project in Dordrecht nietsvermoedend de mega mooie uitvoerder in de ogen keek, was het PATS BOEM!!! Dit is het, dacht ik. Hij wordt het eerste nieuwe gezicht van onze nieuwe ledenwerf campagne Ik wil Drechtse Wind. Bij uitstek geschikt om het vrouwelijk deel van de Drechtsteden aan te spreken. En toen ik de foto’s op mijn scherm zag, wist ik het zeker. Helaas gemaakt met een oude camera, maar qua compositie en onderwerp helemaal top.
  En hij? Hij zei volmondig JA.
  Momenteel voeren we op Facebook de spanning op, want we onthullen onze mooie posterboy niet meteen. Nee, we hebben de poster afgeblokt met acht zwarte vakjes.
  En bij elke tien likes en elke vijf nieuwe leden gaat er een blokje open. Het gaat snel, te snel eigenlijk. Want ik wil eigenlijk elke week weer een nieuw vakje openen, maar soms kunnen er makkelijk twee vakjes open. Dus om het spannend te houden, moeten we een beetje smokkelen……
  Op Facebook is er veel belangstelling voor deze actie, maar we willen meer!
  Ons ledenaantal is sinds dit voorjaar gegroeid van 100 naar 180 leden. We gaan voor 200 leden eind van dit jaar en volgend jaar deze tijd willen we dat aantal hebben verdubbeld.
  Uiteraard houden wij jouw andere aanbevelingen in gedachten en zullen we een aantal daarvan zeker op korte termijn gaan uitvoeren. Help jij ons, Sergej? Dank je wel alvast. Kijk op http://www.drechtsewind en like ons op http://www.facebook.com/drechtsewind.

  Liefs van Hanneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *