Actualisatie rekenmethode omgevingsveiligheid windturbines

Mark Rijntalder
Mark Rijntalder
Technisch Adviseur Wind Resource en Energiesystemen
Pondera onshore wind project
Pondera onshore wind project
Om ervoor te zorgen dat windturbines kunnen bijdragen aan een schone en duurzame toekomst, is het essentieel dat ze veilig en verantwoord worden ingepast in hun omgeving. Daarom hebben wij in opdracht van het RIVM, in samenwerking met Antea Group, een onderzoek uitgevoegd naar de rekenmethodieken die gebruikt worden voor het bepalen van de veiligheidsrisico’s als gevolg van windturbines (effectmodellering). Op basis hiervan is er een geactualiseerde rekenmethode ontwikkeld voor het beoordelen van de omgevingsveiligheid van windturbines. 

 Technologische vooruitgang van windturbines leidt tot de ontwikkeling van steeds efficiëntere modellen. Deze nieuwe modellen zijn onder andere groter geworden en hebben meer beveiligingssystemen om ongevallen te voorkomen. Doordat nieuwe modellen meer beveiligingssystemen hebben leiden de huidige rekenregels en faalscenario’s vaak tot een overschatting van de daadwerkelijke faalkans van de windturbines. Daarom vragen deze veranderingen om aanpassingen in het beleid rondom windturbines. Waar de faalscenario’s vroeger bestonden uit gondelfalen, mastfalen, bladworp bij nominaal toerental en bladworp bij overtoeren, worden deze in de nieuwe rekenregels anders benaderd. 

Het RIVM adviseert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de aangepaste rekenmethode te gebruiken in het beleid voor veilige plaatsing van windturbines en omgevingsveiligheid. In de praktijk brengen deze nieuwe regels belangrijke veranderingen, onder andere aangepaste effectafstanden voor bladworp, verbeterde methodieken voor de bepaling van trefkansen, en een aanzienlijke reductie van faalkansen met ongeveer 60%. Over het algemeen zorgen de nieuwe veiligere windturbines en de nieuwe rekenmethodiek ervoor dat er meer locaties geschikt kunnen zijn voor windturbines. Wel zal er door de grotere effectafstand een groter gebied onderzocht moeten worden. Naar verwachting zullen deze rekenmethodes vanaf 2026 in gebruik genomen worden. 

De publicatie van het rapport door het RIVM is hier te vinden: https://www.rivm.nl/publicaties/actualisatie-rekenmethode-omgevingsveiligheid-windturbines. Wij hebben met veel enthousiasme bijgedragen aan het achtergrondrapport (Rapportage-effectmodellering-PDF) dat de basis vormt voor deze nieuwe richtlijnen. 

Wilt u meer weten over deze nieuwe rekenregels voor uw bestaand of gepland windenergieproject? Neem dan contact met ons op!

Geïnteresseerd om over je project te praten?
Hoe kunnen wij helpen?

Laat uw contactgegevens achter en wij nemen contact met u op