Pondera betrokken bij Warner Bros productie

De haven van Urk, ooit de plek waar de vissersboten uitvoeren, werd de afgelopen weken gedomineerd door de Amerikaanse filmmaatschappij Warner Bros. Als buitenstaander krijg je daar weinig van mee. Regisseur Christopher Nolan (bekend van onder meer InceptionInterstellar en de Batman-films) houdt de gang van zaken rond zijn films namelijk liefst zo strak mogelijk in de hand.

De film Dunkirk, waarvan Nolan op het IJsselmeer bij Urk scènes filmde, draait om Operatie Dynamo, de legendarische evacuatie van de Noord-Franse stad Duinkerken tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940). In acht dagen tijd werden toen 340.000 geallieerde soldaten gered van de naderende Duitse invasie. Alles wat kon drijven werd door de Britse premier Churchill naar Duinkerken gestuurd.

Hollywoodsterren

Belangrijke rollen zijn voor Tom Hardy, Oscarwinaar Mark Rylance, Kenneth Branagh en voormalig One Direction-zanger Harry Styles. De aanwezigheid van het popidool lokte zoveel geobsedeerde tienermeisjes naar Urk, dat hij een fulltime bodyguard moest inhuren. De Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema, die al eerder met Christopher Nolan sf-drama Interstellar opnam, draait ook deze filmproductie.

De filmlocatie bevindt zich kilometers van wal, midden op het IJsselmeer. Christopher Nolan en zijn crew pakken daar flink uit om juni 1940 zo realistisch mogelijk in beeld te krijgen. Er vliegen Spitfires, hangen dikke rookpluimen en er worden schepen tot zinken gebracht.

Pondera Consult verzorgde alle vergunningen voor het filmen op het IJsselmeer.

Ingesmeerd met koekjes: Harry Styles (van One Direction, midden) met collega-acteurs op weg naar Urks Dunkirk-set. Foto XPOSUREPHOTOS.COM/ HH
Ingesmeerd met koekjes: Harry Styles (van One Direction, midden) met collega-acteurs op weg naar Urks Dunkirk-set.
Foto XPOSUREPHOTOS.COM/ HH