Van 4 tot 8 april 2022 was Pondera aanwezig bij het CWW-evenement in Egmond aan Zee, de conferentie over windenergie en de effecten daarvan op ecologie. CWW is een internationaal gerenommeerd evenement waar de nieuwste wetenschappelijke inzichten worden gedeeld, erop gericht om een beter begrip te krijgen van het risico van windenergie voor dieren in het wild. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het ontwikkelen van oplossingen om de ecologische effecten van windparken, zowel op land als op zee, te minimaliseren en te compenseren. Wij waren vooral geïnteresseerd in de mogelijkheden om ecologische effecten te meten en te verminderen, zodat we onze klanten beter kunnen adviseren.

We hebben een aantal interessante voordrachten, sessies en workshops bijgewoond van experts van over de hele wereld, die hun kennis deelden over de invloed en kansen van windenergie op dieren in het wild. En als sponsor van CWW2022 mochten we woensdag een excursie naar Maasvlakte 2 organiseren. Maasvlakte 2 is de nieuwste uitbreiding van de Rotterdamse haven, die rond 2010 is aangelegd. Hier bevindt zich ook ’s werelds grootste en krachtigste windturbine, GE’s Haliade-X (capaciteit 14 MW, rotordiameter 220 m). Ten slotte is ook Windpark Maasvlakte 2 hier aangelegd, waar de nieuwste technologieën voor het verminderen van de impact op (zee)vogelsoorten worden ingezet, getest en verfijnd.

Op de Maasvlakte gingen we aan boord van een boot waarmee we de haven van Rotterdam overstaken. Ondanks het stormachtige weer hebben we de Maasvlakte goed kunnen bekijken. We zagen onder meer het grootste schip ter wereld, de Pioneering Spirit, en hebben zelfs zeehonden gezien! Terug aan wal bij Futureland gaf Paul Janssen, onze adjunct-directeur, samen met Jonne Kleyheeg-Hartman van Bureau Waardenburg en Daniël Hoffmann van Eneco, een verhelderende presentatie over de ontwikkeling van Windpark Maasvlakte 2 en het punt waar ecologie en technologie elkaar ontmoeten.

Wij bedanken Jonne Kleyheeg-Hartman en Daniël Hoffmann voor hun waardevolle bijdrage en Bureau Waardenburg voor het organiseren van zo’n interessant evenement!