8 Maart 2023, 12.08 uur. Locatie: Schotse Westkust.

Nog één keer met de bemanning door de veiligheidsprocedures lopen, het hijsplan doornemen en de afleverlocatie zekerstellen en dan is het eindelijk zover. Tijd om de trossen los te gooien en met zo’n 4 knopen (ca. 7 km/u) vooruit de haven uit te varen, de Noordzee op. Na zo’n 5 uur rustig varen komt de Floating LiDAR System (FLS) aan bij de offshore windmeetmast die ruim 100 meter boven het zeewater uitstijgt en als referentie zal dienen tijdens een 6 maanden durende Stage 2 validatie campagne. Vlak naast de windmeetmast wordt de FLS nauwkeurig uitgezet, geborgd door een vuistdikke stalen ketting die is vastgemaakt aan een betonnen ankerblok om afdrijven te voorkomen.

Pondera en partner Oldbaum hebben deze Stage 2 validatie campagne gezamenlijk opgezet naar aanleiding van een concrete klantvraag. Voor de fabrikant van deze FLS is de beoogde Stage 2 validatie campagne een belangrijke stap in het realiseren van hun commerciële ambities. Het laat namelijk zien dat er een mate van volwassenheid is bereikt in het FLS-ontwerp die bijdraagt aan het effectief verzamelen van betrouwbare wind- en golfmeetdata op zee. Dit Stage 2 ‘keurmerk’ van de Carbon Trust Offshore Wind Accelerator Roadmap is steeds vaker een vereiste van offshore projectontwikkelaars die een FLS wil inzetten in de voorfase van een offshore wind project.

DJI_0010

Voordat de data-analyse van de FLS-meetdata en validatieprocedures uitgevoerd kunnen worden hebben de twee partners al veel werk gestoken in de voorbereidingsfase. Zo is er veel afstemming geweest met lokale autoriteiten om een vergunning aan te vragen, zijn er havenlocaties uitgezocht om de FLS te assembleren en te testen en is een geschikte boot gevonden om het uitzetten van de FLS te faciliteren. Oldbaum draagt voornamelijk de lokale kennis en oplossingen aan, evenals een specialisatie op het gebied van FLS-validatie. Pondera voorziet het overkoepelende projectmanagement en zorgt ervoor dat de processen zo veel mogelijk gestroomlijnd lopen naar de behoeftes van de klant.

De meetdata die binnenkomt zal maandelijks worden bestudeerd om het proces te monitoren en de klant op de hoogte te houden van de status en eventuele benodigde maatregelen. Dit najaar, wanneer de 6 maanden aan meetdata binnen zijn, wordt de stand van zaken opgemaakt. Wanneer Stage 2 is behaald voor deze FLS kan niet alleen dit exemplaar maar ook soortgelijke types van de klant direct worden ingezet op commerciële projecten. Op die manier faciliteren we de luide roep uit de markt naar steeds meer én betrouwbaardere metingen voor offshore windparken in ontwikkeling.

Meer weten? Bas Verkerk is projectleider vanuit Pondera voor de floating LiDAR validatie en hij staat binnenkort met Pondera op de WindEurope beurs in Kopenhagen. U bent van harte uitgenodigd om ons op te zoeken bij stand D-G20.

Adviseur Duurzame Energie