Het in september 2018 geopende kantoor van Pondera in Jakarta (Indonesië) wordt versterkt met één van onze Nederlandse collega’s. Vanaf 1 oktober 2020 voegt Brent Elemans zich bij het kantoor van Pondera South East Asia.

Sinds 2016 verkent Pondera kansen in Indonesië om ook hier te kunnen bijdragen aan de energietransitie en Nederlandse kennis en ervaring toe te passen. Daarom heeft Pondera een vestiging in Jakarta opgezet onder leiding van Chandra Soemitro. Samen met Chandra en diverse Indonesische collega’s werkt Pondera aan lokale duurzame energieprojecten. Het meest vergevorderde project op dit moment is het realiseren van 3 MW windenergie op het Indonesische eiland Sumba. Ondertussen lopen er ook diverse andere initiatieven om windenergie in Indonesië definitief op de kaart te zetten.

De afgelopen twee jaar is er een prettige samenwerking tot stand gekomen tussen het Nederlandse en Indonesische kantoor. Om deze samenwerking te intensiveren en ervaringen uit Nederland in Indonesië verder toe te passen ontstond het idee om in Jakarta een collega uit Nederland te laten werken.

Brent Elemans is binnen het Young Expert Program geselecteerd om uitgezonden te worden naar Indonesië. Dit Young Expert program, onder leiding van het Ministerie van Buitenlandse zaken en RVO, biedt young professionals actief in de water-, agrofood- en energiesector de gelegenheid om internationale ervaring op te doen. Brent krijgt binnen dit programma support en training om zijn ambities in het buitenland waar te maken.

Brent is sinds april 2019 werkzaam bij Pondera in het team Contractering, Bouwbegeleiding en Exploitatie. Hiervoor was hij werkzaam als adviseur tender- en contractmanagement voor diverse grote infrastructurele projecten. Het afgelopen anderhalf jaar heeft hij bij Pondera ervaring op gedaan in het ontwikkelen van windparken in Nederland en Indonesië, waaronder Windpark Strekdammen en Windpark Sumba Indonesië. Het doel is dat hij in Indonesië samen met zijn collega’s nieuwe wind- en zonprojecten gaat ontwikkelen. Dit vraagt initieel om het uitvoeren van haalbaarheidsstudies en het opbouwen van belangrijke relaties binnen overheden en lokale ondernemingen. Brent beschrijft hieronder zelf waar zijn interesse in Indonesië vandaan komt en hoe hij de overstap tot nu toe heeft ervaren:

“Het voelt als een droom die uitkomt. Ik voel mij erg sterk verbonden met Indonesië ondanks dat ik er geen roots heb liggen. Mijn grootouders hebben er een deel van hun leven doorgebracht dus de verhalen over Indonesië kreeg ik van jongs af aan al mee. Zo ook de Indonesisch keuken met de rijsttafels die we regelmatig voor ons kregen. Nadat ik tijdens mijn studie 3 maanden Indonesië heb doorkruist werd mijn interesse in dit land alleen maar groter. Toen ik de kans kreeg van Pondera om er te gaan werken en wonen, heb ik dit met beide handen aangegrepen. Nu ik samen met mijn vrouw ben verhuisd naar Jakarta voelt het als zeer vertrouwd. Door de Covid-19 maatregelen, waaronder twee weken quarantaine, kan ik nog niet gelijk een vliegende start maken. Maar er zijn genoeg praktische zaken te regelen in de tussentijd om hier goed te settelen. Zowel settelen als projecten ontwikkelen in Indonesië vraagt doorzettingsvermogen, een open mind en geduld. Een mooie uitdaging voor sowieso de komende twee jaar.”