Jeroen de Veth is per december 2022 teamleider van het Team Technische Diensten. Jeroen volgt hiermee Bouke Vogelaar op, die zich binnen Pondera als senior adviseur meer wil richten op de projecten. Jeroen is in november 2021 bij Pondera in dienst gekomen als specialist op het gebied van systeemintegratie en flexibiliteits­oplossingen, waaronder conversie naar waterstof en inzet van diverse typen elektrische energieopslag.

We hebben Jeroen een aantal vragen voorgelegd om hem beter te leren kennen.

 

Hoe ben jij bij Pondera terechtgekomen?

Ik ken Sergej en Eric al sinds de beginperiode van Pondera toen zij als een van de eersten in Nederland aan een plan-m.e.r. werkten voor een biovergister waar ik veel advieswerk voor deed; Daarna hebben we regelmatig contact gehouden en een aantal jaar geleden huurde Pondera mij in voor een paar klussen waarin biomassa en systeemintegratie een rol speelde. Die samenwerking beviel goed en eind 2021 kwam de vraag op tafel of ik mijn activiteiten bij Pondera zou willen voortzetten.

Wat deed je voordat je bij Pondera werkte?

Ik studeerde elektrotechniek en deed daarna de verkorte opleiding technologiebeleid. Een groot deel van die periode werkte ik op zaterdagen en in de vakantieperioden bij een installatiebedrijf waar ik de praktische kant van de elektrotechniek goed leerde kennen. Via een afstudeerstage ging ik vervolgens aan de slag bij het Projectbureau Duurzame Energie, waar ik als adviseur aan projecten mocht werken om duurzame energie in Nederland in een versnelling te brengen. We kregen daar veel vragen vanuit de landelijke politiek en dat leidde ertoe dat ik na een aantal jaren ging werken bij het secretariaat van de vaste commissie voor Economische Zaken in de Tweede Kamer en omdat dat in eerste instantie een part time functie was kon ik daarnaast zelfstandig advieswerk doen. In 2010 maakte ik de overstap naar volledig zelfstandig adviseurschap en heb in de jaren daarna als adviseur of projectleider aan vele mooie projecten mogen werken op het gebied van biogas, systeemintegratie en energie-opslag.

Welke ontwikkelingen wil jij met je team gaan oppakken?

Met mijn brede ervaring ben ik intussen een specialist geworden op het gebied van  systeemintegratie en energieopslag. Ik wil graag het verschil maken door onze klanten te kunnen begeleiden op het gebied van flexibiliteitsoplossingen, waaronder conversie naar waterstof en de inzet van diverse typen elektrische energieopslag.

We zijn bezig met veel boeiende innovatieve projecten en hebben onze  energiemodellering vorig jaar uitgebreid naar opslag. Met een Battery Revenue Assessment brengen  we in kaart wat het opbrengstpotentieel van een opslagsysteem in een bepaalde situatie is. Verder zijn we gestart met simulatie van waterstofproductie op basis van duurzame bronnen en helpen we klanten op die manier om risico’s uit projecten te halen. Ik voel me in mijn element wanneer ik steeds weer creatieve oplossing kan bedenken, en samen met mijn team de totale puzzel kan leggen, van het eerste idee tot de daadwerkelijke realisatie van een project.

Welke ontwikkelingen zie jij in de toekomst in je vakgebied?

Je ziet dat er in de markt momenteel veel wordt verwacht van energieopslag en flexibiliteit. Het is belangrijk om die marktbewegingen goed in de gaten te houden zodat we hierop kunnen anticiperen. Waar gaan batterijen het verschil maken, hoe verloopt de ontwikkeling op het gebied van waterstof?

De duurzame energiewereld is constant in beweging en ik zie elke keer weer nieuwe kansen en uitdagingen. De grote groei van duurzame energie wordt verwacht van ontwikkelingen offshore en daar sorteren we op voor. Zo investeren we in de kwaliteit van het team dat zich bezighoudt met Wind Resource Assessment en onze diensten rondom windmetingen met Lidar-technologie.

Ook de warmtemarkt zal zich de komende jaren sterk ontwikkelen. We zien in de toekomst steeds meer warmtevoorziening van woningen en kantoorgebouwen door warmtenetten of deels elektrische oplossingen. Dit zijn vaak complexe, logistiek uitdagende projecten, waar ik me graag in vastbijt.

Waar krijg jij zelf energie van?

Naast alle boeiende projecten waar ik aan werk, vind ik het ook erg leuk om mijn teamleden te coachen en mijn expertise en kennis met ze te delen. Natuurlijk bestaat mijn leven niet uit werken alleen. Om in beweging te blijven speel ik graag badminton en kun je me regelmatig op de racefiets tegenkomen, maar ik vind het ook heerlijk om lekker thuis op de bank of met vrienden een wijntje te drinken. Ik kom jaarlijks wel een keer in de Elzas om daar bij wijnboeren een paar doosjes mooie witte wijn te kopen. En dat is meteen een goede gelegenheid om mijn Frans een beetje op peil te houden!

Teamleider Team Technische Diensten