Pondera en SEWA ondertekenen MOU

Op 9 mei jl. hebben Hans Rijntalder, voorzitter van Pondera en H.E. Saeed Sultan Al Suwaidi, voorzitter van SEWA (Sharjah Electricity, Water & Gas Authority), in Arnhem een MOU getekend voor een langdurige samenwerking voor de ontwikkeling van wind- en zonneparken in Sharjah. SEWA is het staatsbedrijf van het emiraat Sharjah.

De intentieverklaring is bijzonder, omdat er nog weinig ontwikkelprojecten zijn voor wind- en zonneparken in deze regio. De ambities van het emiraat om zelf duurzame energie-opwek te ontwikkelen zijn daarentegen groot en met deze samenwerking worden de eerste stappen gezet. Er zijn ook plannen om wind- en zonne-energie te combineren met landbouw in de woestijn.

Hans Rijntalder en H.E. Saeed Sultan Al Suwaidi tekenen MOU in Arnhem

SEWA zal verantwoordelijk zijn voor het realiseren van support voor het verkrijgen van vergunningen, netaansluitingen en integratie om wind- en zonneparken te gaan aansluiten. Pondera Development concentreert zich als medeontwikkelaar op de technische-, milieu- en omgevingsaspecten. Samen zijn zij van plan om de volgende projecten te gaan realiseren:

  • Een eenjarige hightech meteorologische meetcampagne om de haalbaarheid te bepalen voor het plaatsen van windturbines.
  • Het opzetten en ondersteunen van een pilotproject waar onderzoek zal plaatsvinden voor het combineren van zonne-energie en glastuinbouw.
  • het realiseren van een proefproject van een testcase in woestijnomstandigheden met daar uitvloeiend het realiseren van een 120 MW windpark.
  • Het ontwikkelen en realiseren van een windpark & agro energie van 2GW. Dit is een combinatie van het inzetten van windenergie en zonne-energie voor o.a. de glastuinbouw

H.E. Saeed Sultan Al Suwaidi, voorzitter SEWA: “Voor ons zijn de projecten waar we aan gaan werken met Pondera erg belangrijk, want hiermee leggen we een goede basis voor de duurzame ambities die ons land heeft. Het is makkelijk om de woestijn vol te leggen met zonnepanelen, maar met onze aanpak halen we er veel meer toegevoegde waarde uit. Zo combineren we het bijvoorbeeld met landbouw en natuurontwikkeling. Daarbij is de hulp van specialisten uit Nederland heel welkom.”

Hans Rijntalder, voorzitter Pondera: “De ondertekening van de MOU is een mooi begin om de enorme hoeveelheden aan duurzame energiebronnen in het gebied in de toekomst te gaan exploiteren. Hoe mooi zou het zijn als Sharjah in de toekomst zelfvoorzienend is met duurzame bronnen. Wij gaan de komende periode met SEWA onderzoeken of het mogelijk is hier een steentje aan bij te dragen door onze kennis in te zetten en actief projecten te gaan ontwikkelen.”