Pondera en SolarDuck, een belangrijke speler op de markt van drijvende offshore zonne-energie, hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend over de ontwikkeling van 555 MWp aan offshore zonne-energieprojecten in de komende jaren. De bedrijven zijn van plan om deze projecten tussen 2023 en 2025 te ontwikkelen. De projecten op korte termijn zullen in Nederland worden gesitueerd, terwijl de projecten verder in de toekomst in Zuidoost-Azië zullen worden gesitueerd.
Hoewel beide bedrijven hun hoofdkantoor in Nederland hebben, hebben zij een gedeelde wereldwijde ambitie om een tastbaar verschil te maken bij de klimaatverandering en om bij te dragen aan de wereldwijde doelstellingen voor duurzame energie. Pondera is betrokken bij meer dan 10 GW aan duurzame energieprojecten, waarvan meer dan 3 GW operationeel is en nog eens 3 GW in aanbouw is. Het bedrijf is de afgelopen jaren sterk gegroeid en maakt zich op om een belangrijke speler te worden op de Zuidoost-Aziatische markt. SolarDuck werd opgericht door een groep gelijkgestemde maritieme en energieprofessionals, die een manier vonden om offshore zonne-energie op te wekken op grotere schaal. Hun gepatenteerde en gecertificeerde technologie is robuust, schaalbaar en in staat om (kust)zeeomstandigheden en orkaankrachtwinden te weerstaan. Deze technologie maakt het mogelijk om zonne-energie op zee op te wekken, wat een nieuwe en zeer veelbelovende markt opent.

De bedrijven zijn van plan projecten te ontwikkelen die gebruik maken van deze technologie om zonne-energie te leveren aan steden en regio’s waarvoor zonne-energie de goedkoopste hernieuwbare energiebron is, maar die normaal gesproken moeite hebben om toegang te krijgen tot deze hernieuwbare energiebron vanwege de schaarste aan land. De SolarDuck-technologie stelt deze gemeenschappen en bedrijven in staat schone energie op te wekken, terwijl concurrerende energieprijzen gewaarborgd blijven. De partijen streven ernaar om in 2023 5 MWp te ontwikkelen. Tegen eind 2025 willen de bedrijven in totaal 555 MWp hebben ontwikkeld. De geproduceerde energie zal worden gebruikt om gemeenschappen en lokale bedrijven van energie te voorzien. In Zuidoost-Azië zou één zonnepark van 50 MWp voldoende zijn om 25.000 huishoudens van stroom te voorzien.
Na de ondertekening van de intentieverklaring zijn de bedrijven begonnen met het verkennen van geschikte gebieden om de bovengenoemde projecten te plaatsen. “Ik ben enthousiast over onze samenwerking, en de schaal van onze gecombineerde projecten”, zegt CEO van SolarDuck Koen Burgers. “In Pondera hebben we een partner gevonden die niet alleen onze wereldwijde ambities deelt, maar ook de drive om deze plannen werkelijkheid te laten worden. Ze hebben een lange en indrukwekkende staat van dienst die we willen verbreden met de toevoeging van Offshore Floating Solar.”
Pondera CEO Hans Rijntalder is al even enthousiast: “De drijvende offshore solar markt is veelbelovend, en binnen die markt heeft SolarDuck een interessant technologisch platform ontwikkeld voor de landen waarin wij actief zijn. We hebben SolarDuck het afgelopen jaar zien groeien en we zijn erg onder de indruk van wat ze tot nu toe hebben bereikt. Hun technologie is veelbelovend – ze hebben ’s werelds eerste certificering voor offshore drijvende zonne-energie ontvangen van Bureau Veritas – en ik zie interessante mogelijkheden voor de toepassing ervan in landen als Indonesië en Vietnam. Vanuit onze kantoren in deze twee landen kunnen we de ontwikkelingsactiviteiten direct op locatie ondersteunen.”