Joost Starmans is aangekomen in Vietnam! Vietnam wordt algemeen beschouwd als een veelbelovende markt voor hernieuwbare energie dankzij de enorme hoeveelheden natuurlijke hulpbronnen, de almaar groeiende vraag naar energie en de toezegging van het land op COP26 om in 2050 CO2-neutraal te zijn.

Joost is onlangs naar Vietnam verhuisd om de ontwikkeling van onze dienstverlening te ondersteunen en onze lokale aanwezigheid te versterken. Wij wensen Joost heel veel succes met deze spannende uitdaging!

Benieuwd naar het avontuur van Joost? Lees hieronder zijn verhaal.

Een korte introductie

Sinds 2016 werkt Joost Starmans als adviseur duurzame energie bij Pondera. Hij is sindsdien betrokken geweest bij tal van projecten, variërend van haalbaarheidsstudies, vergunnings- en subsidieaanvragen tot energieopbrengst- en businesscaseberekeningen. Daarnaast heeft hij voor lokale overheden aan opdrachten gewerkt om het technische potentieel van duurzame energie inzichtelijk te maken en langs deze weg CO2 neutrale energiescenario’s te ontwerpen. Onlangs heeft Joost zich aangesloten bij het internationale team van Pondera, dat bezig is met advisering en projectontwikkeling op het gebied van duurzame energie uit (offshore) wind en zon in de regio Azië. Sinds eind december 2021 mag hij Vietnam zijn nieuwe thuis noemen.

De Vietnamese energiemarkt

Pondera levert een breed scala aan diensten voor de realisatie van duurzame energieprojecten en er lijkt een groot groeipotentieel te zijn voor dit type projecten in Vietnam. In Zuidoost-Azië en de Indo-Pacific regio is Vietnam een van de landen met relatief veel wind en bovendien is er een groot potentieel voor de ontwikkeling van zonne-energie, vooral in de centrale en zuidelijke regio’s van het land. Slechts een fractie van de huidige elektriciteitsproductie wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen zoals wind en zon. Daarnaast heeft het land stroom nodig voor de snelle economische groei: de vraag naar elektriciteit zal hoogstwaarschijnlijk tot 2030 jaarlijks met +10% blijven groeien. Tijdens de Klimaatconferentie van Glasgow (COP26) maakte de Vietnamese overheid bovendien de verrassende toezegging om in 2050 klimaatneutraal te willen zijn.

De grootste uitdagingen en prioriteiten

De grootste uitdaging waar Joost de komende periode tegenaan loopt op persoonlijk vlak, zijn reisbeperkingen door COVID-19 en de onzekerheid die dat met zich meebrengt. Vietnam heeft sinds de eerste helft van 2020 alle commerciële vluchten opgeschort en het is niet bekend wanneer de grenzen weer volledig open gaan. Met betrekking tot duurzame energieprojecten ziet Joost als uitdaging dat er momenteel veel onzekerheid heerst over het toekomstige beleidskader in Vietnam. Er bestaat nog geen duidelijke visie over het stimuleringspakket voor projecten en de precieze invulling van de toekomstige energiemix. Ook kan het Vietnamese elektriciteitsnet de snelheid van projectontwikkeling op het moment niet aan.

Voor de komende periode heeft Joost een aantal prioriteiten. Zo zal hij gaan bijdragen aan de ontwikkeling van Pondera’s dienstverlening in Vietnam. Naast ondersteuning van projectontwikkelaars in alle fasen van de ontwikkeling van (offshore) wind en zon, levert Pondera ook specifieke diensten op gebied van onder andere windmetingen met floating LIDAR’s en het berekenen van de te verwachten energieopbrengst en businesscase. Daarnaast gaat Joost helpen met het opzetten van een lokaal kantoor en zal hij bestaande en nieuwe relaties bezoeken om zo ons Vietnamese netwerk te versterken.  

Heeft u vragen over de Vietnamese energiemarkt, onze dienstverlening aldaar of ziet u mogelijkheden voor samenwerking? Neem dan contact op met Joost via onderstaande gegevens.