Mark van Doorn is sinds 1 mei 2021 in dienst van Pondera en werkzaam binnen team CBE, dat zich bezighoudt met de Contractering, Bouw & Exploitatie van duurzame energieprojecten.

Mark is al sinds 2000 actief werkzaam in de windindustrie en heeft zijn ervaring opgedaan bij Lagerwey, Harakosan, XEMC Darwind en de laatste 7 jaren wederom bij Lagerwey/Enercon. Bij Lagerwey en Harakosan was Mark betrokken bij de ontwikkeling van de Direct Drive wind turbines in de rol van mechanical engineer. Zijn werkzaamheden bestonden daar uit het construeren van mechanische onderdelen van de windturbine, uiteenlopend van de kruiremmen tot aan de gietstukken. Voor een Indiase opdrachtgever was Mark betrokken bij het ontwikkelen van een protoype, inkopen, assembleren en het testen van de windturbines.

Bij Darwind raakte Mark als sales engineer betrokken bij de tenderprocessen van offshore wind turbines voor projecten in de Verenigde staten, Groot Brittannië en demonstratie projecten in de Duitse Bocht.

Mark gaf vervolg aan zijn carrière bij Lagerwey en was daar verantwoordelijk als manager van de sales support afdeling. Dit team ondersteunde de accountmanagers op gebied van offertes, contracten, business cases en technical due diligences. Daarnaast was het team verantwoordelijk voor de wind resource assessments.

Na het gedeeltelijk samenvoegen van Lagerwey en Enercon heeft Mark er voor gekozen om bij Lagerwey verder te gaan als R&D projectmanager. Daar was hij verantwoordelijk voor het implementeren van de diverse turbine opties zoals slagschaduwpreventie, vleermuis bescherming, ijsdetectie en het gereed maken van een wind turbine platform voor regio’s met een zeer koud klimaat.

Mark licht zijn overstap stap naar Pondera zelf toe.

Wat is jouw motivatie om bij Pondera aan de slag te gaan?

“Na lange tijd voor fabrikanten te hebben gewerkt leek het mij een mooie uitdaging om eens aan de andere kant van de tafel te zitten en zo de markt vanuit een ander perspectief te bekijken. Pondera stond bij mij al bekend als een enthousiaste club mensen met verstand van zaken, en nu ik er middenin zit kan ik bevestigen dat het daadwerkelijk zo is. Ik kijk er naar uit om samen met het team onze afdeling verder te ontwikkelen en een waardevolle partner voor onze opdrachtgevers te zijn.”

Wat is je mooiste ervaring tot nu toe?

“Dat is wel erg lastig kiezen, daarom noem ik er 2. Het van A tot Z betrokken zijn bij het ontwikkelen van een compleet windturbine platform is denk ik uniek in de hedendaagse windindustrie en dit heeft mij inzage gegeven in alle facetten van dit proces. Dit is iets waar ik nog steeds elke dag profijt van heb.

Lagerwey had destijds zijn 2,5 MW direct platform ontwikkeld en de verkoop organisatie stond daar nog in de kinderschoenen. Het was prachtig om als manager sales support mee te helpen met het opbouwen van het verkoopteam en mijn steentje bij te dragen aan de verkoopresultaten van Lagerwey in Nederland, Finland en België. Één van de grootste uitdagingen die wij hadden als verkoopteam was ervoor zorgen dat onze turbines financierbaar waren. Onze engineers moesten ervan overtuigd worden dat alleen een prototype niet voldoende is om een turbine te verkopen maar dat de garanties, contracten, certificaten, HSE, project realisatie en service dik in orde moesten zijn alvorens je iets kan verkopen.”

Wat zijn jouw ervaringen tot nu toe bij team CBE?

“Het klinkt misschien een beetje als een verkoopverhaal, maar vanaf dag één voel ik mij thuis in het team, ondanks het feit dat we tijdelijk in een online samenleving zitten en je niet bij elkaar in één ruimte kunt zijn. Elkaar persoonlijk ontmoeten en kennismaken heeft natuurlijk de voorkeur. Tijdens de kennismakingsgesprekken en na de eerste samenwerkingen ben ik ook zelf tot de conclusie gekomen dat het team zich kenmerkt door hun enthousiasme en gedrevenheid. Alle teamleden hebben een passie voor duurzame energie. Het team is continu bezig met verbetering, het verrijken van kennis maar ook het verbeteren van de dienstverlening voor onze cliënten. Bij Pondera wordt veel aandacht besteed aan opleiding en kennisoverdracht, zodat we op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen van de markt.”

Wat zijn de speerpunten die je samen met jouw team wil oppakken?

“Mijn technische kennis van windturbines ga ik inzetten in het verbeteren van de dienstverlening op dat vlak. Denk daarbij aan technical due diligences, het samenstellen en beoordelen van employer requirements en ervoor zorgen dat opties op windturbines zoals slagschaduw-, ijs- en vleermuisdetectiesystemen goed aansluiten bij de eisen die zijn vastgelegd in vergunningen, wet- en regelgeving en door onze cliënten. Daarnaast kijken wij naar de prestaties van de windturbines en de contractuele garanties die daaraan verbonden zijn.”