Pondera-oprichter Hans Rijntalder wist al op jonge leeftijd dat hij ondernemer wilde worden. In Amerika ontdekt hij tijdens zijn studie een passie voor milieu en klimaat. Een gesprek over de energievoorziening van de toekomst, de nieuwe rol van Pondera en het belang van ‘gestage maar gezonde’ groei.

Door: Roy op het Veld.

Hoe de energievoorziening er in 2050 uit ziet? Daar hoeft Rijntalder niet lang over na te denken. “Die is vooral gestoeld op elektriciteit uit wind en zon.” Auto’s, warmtepompen, maar ook industriële processen; veel zal in de toekomst op elektriciteit lopen. “Groene waterstof gebruiken we tegen die tijd ook, maar vooral als elektrificatie  te duur is”, aldus Rijntalder.

Voor groene waterstof is groene stroom nodig. Tijdens de elektrolyse gaat meer dan 30% van de energie verloren. Vandaar dat elektriciteit de voorkeur heeft boven waterstof. “We moeten de transitie op een energetisch slimme en efficiënte manier organiseren”, aldus Rijntalder.

De ondernemer hoopt dat de energievoorziening op termijn helemaal duurzaam kan worden ingericht, liefst zónder kernenergie. Belangrijkste reden daarvoor is dat er geen goede oplossingen zijn om met kernafval om te gaan. “Dan zadelen we de toekomst toch weer op met problemen.”

Doelgericht werken

Met Pondera is Rijntalder vastbesloten een bijdrage te leveren aan dat duurzame energiesysteem van de toekomst. De drang om ondernemer te worden zat er al vroeg in bij Rijntalder. “Zo lang ik me kan herinneren wil ik ondernemer worden.” Fanatiek sporten bracht hem discipline. Op jonge leeftijd was Rijntalder ‘bijna professioneel’ zwemmer. “Ik las ergens dat een dorpsgenoot in de nationale ploeg zat. Toen dacht ik: dat moet ik ook kunnen. En dat heb ik gehaald. Dat doelgerichte werken is door de sport gekomen.” Wat er zo aantrekkelijk is aan ondernemen? “Je eigen neus achterna kunnen gaan.”

Na een studie Bestuurskunde toog Rijntalder naar Indiana University in de Verenigde Staten. Op de ‘School of Public and Environmental Affairs’ vindt hij zijn passie: milieukunde. “Het was de tijd van het rapport van de Club van Rome. De studie richtte zich daar helemaal op. Het fascineerde me, en ik besloot: hier bijt ik me in vast.”

Het moet nu

Maar voordat Rijntalder zelf gaat ondernemen gaat hij eerst in loondienst. “Voor een internationaal bedrijf werken leek me ook wel wat”, knipoogt hij. “Ik heb veel in het buitenland gewoond. Ik kwam bij adviesbureau Iwaco terecht, waar ik doorgroeide in het management. Op enig moment mocht ik een nieuw kantoor in Enschede opzetten. Dat was in feite ook ondernemen, maar dan met andermans geld.”

Rijntalder maakte carrière bij Iwaco, dat door het grote ingenieursbureau Royal Haskoning werd overgenomen. “Maar voordat je het weet ben je een jaar of veertig. Toen bedacht ik: als ik nog wil ondernemen, dan moet het nú. Het was misschien laat, maar het voordeel is dat je op die leeftijd een bak ervaring en een groot netwerk hebt.”

Het vinden van een balans

Pondera werd opgericht. De bedrijfsnaam ontleende Rijntalder aan het Engelse werkwoord ‘to ponder’, ofwel: afwegen. “Bij projecten rond milieu en klimaat gaat het altijd om het vinden van een balans tussen verschillende belangen. Een windmolen is voor de een de redding van de planeet, en voor de ander een dissonant in de leefomgeving. Met Pondera leveren we het advies om projecten voor elkaar te krijgen. Dat vraagt om een vertrouwensband met alle betrokkenen. Bij Pondera hebben we de mentaliteit: wij gaan dit voor jullie voor elkaar krijgen. Het is mijn doel dat klanten met plezier onze rekeningen betalen.” De rol van Pondera zal steeds breder worden, schetst Rijntalder. Van het ontwikkelen van wind- en zonneparken, naar ‘integrale energievraagstukken’.

Pondera gaat onder leiding van Rijntalder en zijn collega-bestuurders niet meer alleen projecten ontwikkelen om het aanbod van duurzame energie te ontwikkelen, maar vooral ook bedrijven helpen om hun energievraag duurzaam in te vullen. “Hoeveel energie produceer je zelf? Wat koop je in? Is er behoefte aan koeling? Misschien zijn er batterijen nodig voor opslag? Alle technologie is er. Het smeden van samenwerkingsverbanden om die integrale oplossingen te bieden; daar zie ik de toekomst van Pondera.”

Gestage maar gezonde groei

Door extreme schommelingen en onzekerheden op de energiemarkt willen steeds meer bedrijven hun energievoorziening toekomstbestendig invullen, ziet Rijntalder. “Door de stijging van de energieprijs, door de krapte op het energienet, door de oorlog in Oekraïne; er zijn veel redenen voor bedrijven om de energievoorziening te verduurzamen en veilig te stellen.” De energietransitie is voor Rijntalder niets meer dan de verduurzamingsprojecten van alle bedrijven en woonwijken bij elkaar opgeteld.

Pondera streeft zelf naar een ‘gestage maar gezonde’ groei. Geen wilde plannen, want “dat leidt alleen maar af. Als je ervoor kiest om autonoom te groeien, betekent het in de huidige exploderende markt dat je als bedrijf langzamer groeit dan de markt. Autonome groei kent simpelweg een grens in groeitempo, zeker nu je kunt verwachten dat het lastiger wordt aan personeel te komen. Ambitie is goed, maar je moet wel de risico’s kunnen dragen. Daarom geen overnames en wilde plannen. We willen onze  eigen neus nog even achterna blijven gaan.”

Voorzitter Pondera Groep

Hans Rijntalder is de oprichter van Pondera. Van 2007 tot 2021 heeft hij – met Eric Arends – de directie gevormd van Pondera Consult. Sinds 2021 houdt hij zich bezig met de (internationale) uitbouw van de Pondera Groep. Hans is een ervaren adviseur op het terrein van klimaat, energie en milieu. Hij heeft een breed…

View details