Drie manieren waarop bedrijven meer kunnen halen uit hun netaansluiting

5cac617bc3811ece76d08110504849b7
Jeroen de Veth
Teamleider Data-analyse en Modellering
Netaansluiting
Netaansluiting
Het elektriciteitsnet van Nederland is vol. Op steeds meer plekken worden aanvragen voor netaansluitingen afgewezen. Dat is vervelend voor een bedrijf dat wil elektrificeren, want wachten op netuitbreidingen kan jaren duren. Door de hoge energieprijzen van de afgelopen jaren zijn de kosten voor netbeheerders gestegen. Dit wordt verrekend in de transportkosten. Daarnaast wordt er veel geïnvesteerd in netuitbreidingen, wat ook terug is te zien in de hogere transportkosten.

Hoewel er een schaarste lijkt te bestaan, worden netaansluitingen over het algemeen maar matig benut. Dat zit zo: de netaansluiting wordt afgestemd op het maximale piekvermogen dat een bedrijf vraagt. Dit piekvermogen is vaak maar zeer kortstondig nodig; het inschakelen van machines kost veel vermogen, maar als ze eenmaal draaien verbruiken ze veel minder stroom. Dat betekent dus dat veel netaansluitingen maar een heel klein deel van het jaar volledig worden benut. De rest van het jaar wordt misschien maar de helft van het maximale vermogen gebruikt. 

De vraag is hoe een bedrijf de netaansluiting dan beter kan benutten. Er zijn een aantal mogelijkheden:  

Slimmer energie gebruiken

Beperk waar mogelijk het energieverbruik om energieverspilling te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door het toepassen van isolatie of door slim gebruik van restwarmte. En probeer de pieken in te plannen op momenten dat er weinig energie verbruikt wordt. Zo is er op die piekmomenten meer ruimte op de netaansluiting. 

Energieopwek en -opslag

Door eigen opwek toe te voegen vergroot je het maximale vermogen wat je kan verbruiken. Gecombineerd met slim energiemanagement is het mogelijk de verbruikspieken te laten samenvallen met de eigen opwek. Hierdoor kun je effectief meer energie verbruiken. Mocht er geen energieopwek te realiseren zijn, dan is een batterij het overwegen waard. Door de piekbelasting te leveren met een eigen batterij, hoef je het energienet niet te belasten met een vermogenspiek. In combinatie met slim energiemanagement kan de batterij in de overige uren handelen met energie op het elektriciteitsnet. 

Non-firm ATO’s (aansluit- en transportovereenkomsten)

Met flexibele aansluitcontracten betaalt een bedrijf alleen voor de momenten dat het nodig is. Dit heeft op dit moment nog wel wat voeten in de aarde, want met de huidige energiewet kan het niet grootschalig worden toegepast. Mogelijk kan dit in de nabije toekomst een uitkomst bieden. 

Met deze drie mogelijkheden kan een bedrijf potentieel meer elektriciteit gebruiken zonder dat er een grotere netaansluiting nodig is. Dit heeft als bijkomend voordeel dat er relatief minder transportkosten worden betaald. Mocht je nou willen weten wat de beste oplossing is voor jouw situatie, laat je dan adviseren door één van onze adviseurs.

Geïnteresseerd om over je project te praten?
Hoe kunnen wij helpen?

Laat uw contactgegevens achter en wij nemen contact met u op