Oplossingen

Data-analyse & modellering

Data analytics & modeling
Data analytics & modeling
Maximaliseer jouw potentieel voor duurzame energie en systeemintegratie met onze datagestuurde diensten en geavanceerde modelleringstechnieken. Met onze jarenlange ervaring in de opwekking, opslag, conversie en transport van duurzame energie biedt ons team van experts oplossingen waarmee je jouw duurzame ambities kunt realiseren. 
Wind resource assessment (LiDAR, LES modelling)

Ieder nieuw windenergieproject heeft financiering nodig en een bepaling van het juiste type windturbine. Onze berekeningen en metingen zijn hiervoor erkent in de markt als een goede basis, of deze nu voor eenvoudige locaties op land, of complexe locaties in bergen of op zee benodigd zijn. Hiervoor gebruiken wij meetinstrumenten zoals LiDARs (laser-gebaseerde metingen tot op 300 m hoogte), meetmasten maar ook, voor complexe locaties, fijnmazige (LES) modellen. Het Voordeel voor uw project? Een passende, flexibele en geaccepteerde dataset & rapport en als resultaat een financierbaar project en passende windturbine technologie. 

Battery revenue assessment

Op basis van de specifieke context van de locatie helpt een batterij-opbrengstenbeoordeling of BRA om de (financiële) haalbaarheid van batterijsystemen te bepalen. De BRA maakt gebruik van de volumes en prijzen van de elektriciteitsmarkt om de meest effectieve laad- en ontlaadmomenten te bepalen. De BRA kan ook worden gebruikt om de meest efficiënte laadstrategie te bepalen in combinatie met hernieuwbare elektriciteitsopwekking op dezelfde netaansluiting en/of om de gecombineerde output te optimaliseren tot een stabiel generatieprofiel of om aan een specifieke elektriciteitsvraag te voldoen. Op basis van nationale wetgeving, lokale netcapaciteit en flexibele netverbindingscontracten wordt een volledige beoordeling van de batterijopbrengsten gemaakt. De BRA is niet beperkt tot batterijen, maar kan ook worden gebruikt om andere flexibiliteitstechnologieën op elektriciteit te beoordelen, zoals e-boilers en elektrolysers. 

Solar resource assessment

Wij bieden ondersteuning tijdens de hele duur van uw zonneproject, van de aanvraag van de eerste vergunningen tot de bouw van het project. In de eerste fasen van het project bieden we visualisaties van de lay-out(s) van de locatie. Onze beoordeling van de energieopbrengst maakt gebruik van langetermijnmetingen van meteorologische stations en/of satellietgegevens om de nauwkeurigheid te waarborgen. We houden rekening met de specifieke omstandigheden van de locatie om de lay-out en energieopbrengst te optimaliseren. 

Site conditions assessment (external safety, acoustic and sound analysis, shadow analysis) WTG

De milieu-effecten geluid, slagschaduw en externe veiligheid van windturbines en windparken kunnen door ons inzichtelijk worden gemaakt gedurende verschillende fases van een project. Bijvoorbeeld in het kader van een haalbaarheidsonderzoek, maar ook gedurende de ruimtelijke procedures of na realisatie van het project. Op basis van de meest recente wet- en regelgeving en rekenmethodes kunnen de effecten van een windturbine of windpark op de omgeving op verschillende detailniveaus worden bepaald.  

Energy system modeling

Met de uitdagingen van de energietransitie kijken we verder dan alleen naar energieopwekking of -opslag. Een belangrijk onderwerp is namelijk systeemintegratie. We ondersteunen klanten met op maat gemaakte analyses van de wisselwerking tussen energievraag, verschillende technologieën voor energieopwekking, -opslag, -transport en -omzetting in toekomstige scenario's. Afhankelijk van het project gebruiken we softwareprogramma's zoals Linny-R om de systeemintegratie te modelleren, inclusief alle relevante factoren. Hiermee kan het systeem worden geoptimaliseerd op basis van de laagste kosten en kunnen stroom, warmte, elektriciteit, waterstof en andere relevante energiestromen worden meegerekend. Toepassingen variëren van het optimaliseren van het energiesysteem van een bedrijventerrein, een eiland tot een hele regio of provincie. Het voordeel van een regionale energiesysteemanalyse is bijvoorbeeld het kunnen aantonen dat een specifieke opwektechnologie, een micro-grid of opslagsystemen nodig zijn voor de ontwikkeling van dit energiesysteem. 

Metocean

In het kader van uw project leveren we Metocean services om uw business case te optimaliseren. Dit omvat essentiële data en analyses van atmosferische en oceaancondities, zoals wind, golven, stromingen en waterniveaus. Daarbij voeren we onder meer modellering, metingen, monitoring, omgevings- en extreme statistische analyses uit en bieden we deskundige ondersteuning gedurende de hele levenscyclus van offshore duurzame energieprojecten. Van het selecteren van de locatie, en het ontwerp en planning, tot aan de exploitatie en het onderhoud, kunnen onze Metocean-diensten jou helpen om de veiligheid en prestaties te verbeteren en de risico's en kosten te minimaliseren. Jouw voordeel? Een positieve impact op de opbrengsten en de levensduur van het project. 

AERIUS berekeningen

Voor iedere nieuwe ontwikkeling in Nederland moet worden getoetst of de uitstoot van stikstof tijdens bouw en gebruik leidt tot negatieve effecten op Natura 2000-natuurgebieden. Met een berekening in het rekenprogramma AERIUS kijken wij of een project mogelijk leidt tot een te hoge stikstofuitstoot. Wij kunnen ook advies leveren wat uw mogelijkheden zijn als de stikstofuitstoot te hoog is. 

Risicoanalyse (QRA) voor energieopslag projecten

We berekenen externe veiligheidsrisico's die samenhangen met activiteiten waarbij grote hoeveelheden gevaarlijke chemicaliën worden gebruikt, zoals waterstof of verbindingen die voorkomen in bepaalde redox flow batterijen. We gebruiken deze tool om kwantitatieve risicobeoordelingen (QRA) te maken volgens risiconormen in het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) en de Omgevingswet voor grootschalige energieopslag- of conversieprojecten. We bieden ook ruimtelijke risicobeoordelingen op basis van de PGS 37-1-regelgeving voor kleinere projecten. 

Daarnaast voeren we risicoanalyses uit op het gebied van geohazards, en in het bijzonder voor ondergrondse energieopslag zoals waterstofopslag en persluchtopslag, volgens de methode van risicogestuurd werken. Deze benadering is uitermate geschikt voor unieke concepten waarvoor weinig statistische gegevens beschikbaar zijn. De mens staat hierbij centraal in het nastreven van realistische doelen, ondanks de aanwezige onzekerheden. 

Onze oplossing

Ontdek de toekomst van energie met onze innovatieve oplossingen voor data-analyse en modellering. Optimaliseer de efficiëntie, reduceer emissies en stimuleer duurzaamheid om een schonere, groenere wereld op te bouwen voor toekomstige generaties.  

Wij zijn voorloper op het gebied van innovatieve oplossingen voor duurzame energie door geavanceerde gegevensanalyse en modellering te integreren met de nieuwste ontwikkelingen. We zijn actief in waterstoftechnologie, energiesystemen en batterijoplossingen. Onze expertise in nauwkeurige efficiëntieberekeningen en uitgebreide kennis van licentievereisten zorgen voor sterke business cases. Met een team van toegewijde specialisten die zich richten op het volgen van trends in de industrie, leveren we oplossingen op maat die efficiëntie en duurzaamheid optimaliseren. 

5cac617bc3811ece76d08110504849b7
Jeroen de Veth
Teamleider Data-analyse en Modellering
Vragen?
Praat met een expert

Pondera is een baken voor iedereen die toegewijd is aan de energietransitie. Ons werk overstijgt grenzen, gedreven door de overtuiging dat de sleutel tot het overwinnen van maatschappelijke uitdagingen ligt in samenwerking van bedrijven en overheden. Met innovatieve oplossingen pionieren wij in hernieuwbare energie en leiden wij de wereld naar een duurzame, betrouwbare en veilige energievoorziening.  

Meer diensten

We pakken klimaatverandering direct aan door de grenzeloze mogelijkheden van hernieuwbare energie te ontsluiten. Ons doel is om op doordachte wijze bij te dragen aan een duurzame omgeving waarin hernieuwbare energie, natuur en de lokale samenleving hand in hand gaan.

Haalbaarheidsstudies
  • Technisch, ruimtelijk en financiële haalbaarheid van projecten
Milieueffectrapportage & vergunningen
  • Milieueffectrapportage (MER)
  • Plan-MER
  • Vergunningaanvragen en principeverzoeken
  • Juridisch advies (bestuursrecht) 
Omgevingsmanagement
  • Participatie plan (financieel en proces)
  • Projectcommunicatie
  • Stakeholdermanagement 
Financieel en subsidie advies
  • Business case modellering
  • Projectfinanciering
  • Subsidieaanvragen (o.a. SDE++)
  • Financieel management
  • Due diligence (aan- en verkoop) 
Contracting & Engineering
  • Engineering
  • Contractering
  • Owner’s engineering
  • Bouwbegeleiding en site management 
Projectmanagement
  • Projectmanagement
  • Tendermanagement 
Data-analyse & modellering
  • Met ocean
  • Wind resource assessment (LiDAR, LES modelling)  
  • AERIUS-berekeningen  
  • Site conditions assessment (Externe veiligheid, geluidsonderzoek, slagschaduw analyse)
  • Risicoanalyse (QRA) voor energieopslag projecten
  • Battery revenue assessment
  • Energiesysteem modellering
  • Opbrengstberekening zonne-energie 
(Internationaal) energiebeleid
  • Beleidsadvies en -ondersteuning
  • Roadmap development  
  • Training programma's
  • Internationale marktverkenningen 
Geïnteresseerd om over je project te praten?
Hoe kunnen wij helpen?

Laat uw contactgegevens achter en wij nemen contact met u op