Een revolutie in offshore-energie met SAR-technologie

Erik Holtslag juni 2021
Erik Holtslag
Senior Wind Resource Specialist en Business Lead
SAR Technology
SAR Technology
Op 25 januari 2024 vond de Geoawesomeness Meetup plaats, waarbij Erik Holtslag, Senior Adviseur Duurzame Energie bij Pondera, zijn expertise mocht delen. Erik vertelde tijdens dit webinar over de mogelijkheden van de combinatie Synthetic Aperture Radar (SAR) en Large Eddy Simulation (LES) in de offshore windenergiesector. GRASP is een Large Eddy Simulation-model ontwikkeld door Whiffle. Het model kan toegevoegde waarde bieden voor offshore windprojecten en wordt in het webinar toegelicht. 

GRASP analyseert op nauwkeurige wijze de complexiteit van het weer door gebruik te maken van data van de lokale omstandigheden. De uitkomst zijn zeer gedetailleerde voorspellingen. Door de toepassing van GRASP kunnen we niet alleen optimale locaties voor offshore windmolenparken identificeren, maar ook de nauwkeurigheid van voorspellingen verbeteren en kosten verlagen.  

Tijdens het webinar presenteerde Erik een case study, waarbij een offshore locatie in Indonesië als voorbeeld diende. Er wordt aangetoond hoe GRASP modelleringsonzekerheden weg kan nemen en hoe de integratie van SAR de kosten in de ontwikkelingsfase van offshore windmolenparken aanzienlijk kan verlagen. 

Voor opkomende markten kan GRASP waarde toevoegen door de ideale locatie te bepalen voor windparken en geplande windmetingen. In bestaande offshore windmarkten is er al veel data beschikbaar, waar GRASP kan worden gebruikt voor het bepalen van de absolute windsnelheid. SAR-gegevens lokaliseren vervolgens daadwerkelijke offshore windpatronen, waardoor onzekerheid wordt verminderd en helpt bij het beter ontwerpen van meetcampagnes. 

GRASP kan op grote schaal worden gebruikt om verschillende parameters te berekenen. Op basis van locatie en specifieke vraag kunnen we een calculatieplan maken. Het resultaat is een schatting van de doorlooptijd, kosten en te leveren grootheden. De uitkomsten kunnen variëren van windsnelheid en -richting op lange termijn tot turbulentie, instroomhoeken, stabiliteit, bewolking, werkbare weersinschattingen, enzovoort.  

Geïnteresseerd om over je project te praten?
Hoe kunnen wij helpen?

Laat uw contactgegevens achter en wij nemen contact met u op