In 2016 werd Pondera actief in Indonesië, met het doel om de energietransitie in opkomende markten te versnellen. Indonesië heeft zich ten doel gesteld om in 2025 23% hernieuwbare energie in de energiemix te hebben. Hoewel de belangstelling van ontwikkelaars van hernieuwbare energie en de beschikbaarheid van financiering tegen aantrekkelijke voorwaarden groot is, verloopt de ontwikkeling van infrastructuur voor hernieuwbare energie traag. Toch wordt verwacht dat dit in de nabije toekomst kan veranderen. Deze verandering zou kunnen voortkomen uit het Just Energy Transition Partnership (JETP), dat is gesloten met de regering van Indonesië. Welke ontwikkelingen zien we en welke kansen biedt het JETP voor bedrijven die actief zijn in hernieuwbare energie?
Namens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en op initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Nederland hebben we diverse mogelijkheden binnen het JETP beoordeeld en kansen voor Nederlandse ondernemingen geïdentificeerd.
Begrijpen van de uitdagingen
Allereerst blikken we terug op de verklaring voor de langzame transitie naar hernieuwbare energie in Indonesië in de afgelopen jaren:
- De overvloed aan steenkool in eigen land maakt de Indonesische energiesector relatief immuun voor buitenlandse invloeden, wat een afhankelijkheid van fossiele brandstoffen in de hand werkt.
- Subsidies en stimuleringsmaatregelen bevoordelen fossiele brandstoffen, waardoor de afhankelijkheid blijft bestaan en het concurrentievermogen van hernieuwbare energiebronnen wordt belemmerd.
- Koolstofbelasting stimuleert het gebruik van duurzame alternatieven op dit moment nog niet.
De route naar net zero
Indonesië blijft zich inzetten om zijn uitstoot te verminderen en hernieuwbare groei te stimuleren. De regering van Indonesië heeft haar plan aangekondigd om de uitstoot tegen 2030 aanzienlijk te verminderen en de ambitie om tegen 2060 een netto nuluitstoot te bereiken. Om deze doelstellingen te bereiken, zal Indonesië kolencentrales moeten sluiten, meer moeten investeren in hernieuwbare energie, efficiënte technologieën moeten invoeren en zijn infrastructuur moeten moderniseren.
Just Energy Transition
Het Just Energy Transition Partnership (JETP), dat werd opgericht tijdens de G20-top op Bali, is bedoeld om de energietransitie te bevorderen. Een groep landen, bekend als de International Partners Group (IPG), heeft samen met de regering van Indonesië US$20 miljard toegezegd om een Just Energy Transition in Indonesië te ondersteunen. Nederlandse expertise en innovatie staan klaar om een centrale rol te spelen in acht kernthema’s:
- Inter-island grid connections: subsea cables & HVDC technology implementation
- Carbon capture utilization and storage
- Wind power: onshore and offshore
- Floating solar PV and (pumped) hydro
- Sustainability analysis, reporting and taxation
- Sustainable solutions for methane emission reduction
- Offshore floating solar PV
- Renewable energy project procurement
Voor meer informatie, bekijk de infographics hieronder