Pondera ondersteunt Sri Lanka op het gebied van offshore wind

Eric Ev R 84 A1569 2048x1366
Eric Arends
Director International
Joost Starmans web 1
Joost Starmans
Adviseur Duurzame Energie
Offshore wind meeting in Sri Lanka
Offshore wind meeting in Sri Lanka
Pondera is gestart met een uitgebreide opdracht van de Wereldbank om de Sri Lankaanse overheid te ondersteunen op het gebied van offshore wind. Volgens de onlangs door de Wereldbank gepubliceerde roadmap heeft de Zuid-Aziatische eilandnatie een groot potentieel voor offshore windontwikkeling. Een eerste verkenning schat het locatiepotentieel op ongeveer 27 GW voor vaste offshore windenergie in ondiepe wateren (minder dan 50 meter diep) en 29 GW voor drijvende offshore windenergie in diepere wateren (50 tot 1000 meter diep). Hoewel deze getallen aanzienlijk zijn, is verder onderzoek nodig om te bepalen hoeveel van dit potentieel daadwerkelijk haalbaar is voor commerciële implementatie en welke hindernissen genomen moeten worden voor een succesvolle realisatie. Pondera zal dit de komende tijd verder gaan uitwerken.

Samen met onze lokale partner RMA Energy gaan we verder bouwen aan de bevindingen en aanbevelingen van de roadmap. Een belangrijke taak is het onderzoeken van de haalbaarheid van offshore wind in twee geïdentificeerde gebieden met een hoog potentieel, Mannar en Puttalam, door rekening te houden met ecologische, sociale, technische en economische beperkingen. We zullen ook de bestaande kennis over verschillende key factoren voor offshore windenergie verdiepen om de ontwikkeling minder risicovol te maken. We zullen besluitvormers trajecten voor toekomstige ontwikkelingsscenario’s aangeven en aanbevelingen doen voor verdere stappen. Dit zal worden gedaan door een uitgebreide analyse en evaluatie en door  te werken aan de volgende taken:

  • Beoordeling van beperkingen voor offshore-windenergie;
  • Ontwerp van projectconcepten op haalbaarheidsniveau voor offshore windparken op commerciële schaal;
  • Beoordeling en scenario-ontwikkeling voor vereiste havens en netaansluitingsfaciliteiten;
  • Beoordeling van commerciële risico’s en bankability-kwesties;
  • Voorstellen van mitigatiestrategieën voor huidige hiaten in gegevens en onzekerheden;
  • Formulering van scopes of work voor volgende fasen onder leiding van de overheid;
  • Samenwerking met belanghebbenden en capaciteitsopbouw voor relevante instellingen.

Het totale onderzoek zal naar verwachting ongeveer 10 maanden in beslag nemen. Voor de uitvoering heeft Pondera samengewerkt met RMA Energy, een Srilankaans energieadviesbureau met een lange staat van dienst en een uitgebreid netwerk in het land. Om het project succesvol van start te laten gaan, hebben Eric Arends en Joost Starmans onlangs deelgenomen aan een bezoek van het projectteam aan Sri Lanka om relevante belanghebbenden te ontmoeten. Een onderdeel van dit bezoek was ook een site visite aan het kustgebied van Puttalam.

Wij kijken er erg naar uit om in de komende periode de ontwikkeling van offshore wind in de ‘Parel van de Indische Oceaan’ vooruit te helpen!

Geïnteresseerd om over je project te praten?
Hoe kunnen wij helpen?

Laat uw contactgegevens achter en wij nemen contact met u op