Pondera’s Podium: wij stellen aan u voor… Anja Schönnebeck

Anja Ev R 84 A5063 2048x1366
Anja Schönnebeck
Wind Resource Analyst en Scientific Lead
Anja Schönnebeck
Anja Schönnebeck
Anja Schönnebeck is in maart 2023 bij Pondera gestart als Wind Resource Analyst. Om meer over Anja te weten te komen, hebben we haar enkele vragen gesteld.

Kun je ons iets vertellen over je achtergrond?

Ik heb geofysica gestudeerd in Münster, waar ik veel heb geleerd over de aarde, meetmethoden, wiskunde, natuurkunde en vloeistofdynamica. Door mijn groeiende interesse voor complexe stromingssystemen, zoals de atmosfeer, heb ik gekozen voor een masterstudie met de focus op niet-lineaire fysica en numerieke methoden. Na mijn studie heb ik gewerkt als systeemanalist en testspecialist, waar ik mijn kennis op het gebied van softwareontwikkeling en project- en productmanagement verder heb verdiept.

Daarna heb ik samen met mijn man een jaar door Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië gereisd, en vervolgens met ik begonnen aan mijn PhD over Large-Eddy Simulaties van windparken.

Wat was het onderwerp van je PhD-studie?

Tijdens mijn PhD heb ik gewerkt aan Large-Eddy Simulaties (LES) van windparken. LES is een geweldig hulpmiddel om de impact van verschillende wind- en weersomstandigheden op de prestaties van windparken te bestuderen. Terwijl eenvoudigere technische modellen gebaseerd zijn op verschillende aannames en parameters, biedt LES een gedetailleerde weergave van de turbulente atmosferische stroming in en rond windparken door de bewegingsvergelijkingen expliciet op te lossen tot op de numerieke rasterschaal. Daarom is LES vooral belangrijk in het geval van wisselende atmosferische omstandigheden of op complex terrein. In mijn proefschrift heb ik vooral gewerkt aan de invloed van verschillende fenomenen op mesoschaal, zoals dynamische windrichtingsveranderingen en barokliniteit, op de energieproductie van windparken. Daarnaast heb ik de interactie van naburige windparken bestudeerd en aangetoond dat modellen die rekenkundig efficiënter zijn, de impact op de energieproductie minder goed weergeven.

Waarom heb je voor Pondera gekozen?

Voor mij is het erg belangrijk om in mijn werk afwisselende en uitdagende taken te hebben, bij voorkeur op het gebied van windenergie en atmosferische fysica. Terwijl mijn doctoraat zich vooral richtte op de theorie en fysica van de stroming door windparken, kan ik binnen Pondera mijn kennis toepassen en verder uitbreiden, bijvoorbeeld bij de ondersteuning van de beoordeling van de wind resource assessments voor toekomstige windparken. Afhankelijk van de individuele situatie van elk project past Pondera zogmodellen toe (bijvoorbeeld met behulp van WindPRO of pywake), CFD-modellen en/of de gedetailleerde LES “GRASP” van Whiffle. Hierdoor worden de werkzaamheden heel afwisselend, precies waar ik naar op zoek was.

Daarnaast is de werkomgeving en de goede sfeer onder de collega’s een grote factor geweest bij mijn keuze voor Pondera.

Anja Schönnebeck
Anja2

Wat kun je nog meer over jezelf vertellen? Waar kunnen we jou in je vrije tijd vinden?

Bij voorkeur ergens in de natuur, aan het hardlopen, wandelen of duiken. Ook ben ik lid geworden van het bestuur van onze plaatselijke duikclub en coach ik de zwemopleiding. Mijn man en ik wonen in Duitsland, niet ver van de grens bij Enschede en vaak vragen mensen mij of er wel iets te zien is in de plaatselijke meren. Ik kan ze alleen maar uitnodigen om het eens te proberen! Het is natuurlijk erg afhankelijk van het zicht, je kunt heel veel pech hebben en misschien je duikbuddy niet eens zien. Maar als het zicht goed is, valt er veel te ontdekken. Daarnaast houd ik veel van reizen, waarbij ik verschillende mensen, culturen en landschappen en natuurlijk allerlei onderwaterwerelden wil leren kennen.

Geïnteresseerd om over je project te praten?
Hoe kunnen wij helpen?

Laat uw contactgegevens achter en wij nemen contact met u op