Recente ontwikkelingen van windenergie in de Baltische regio

Gertjan Jobse
Gertjan Jobse
Business Developer Finland
Offshore
Offshore

Windenergie in de Baltische regio heeft de laatste tijd verschillende ontwikkelingen doorgemaakt. De regio biedt een aanzienlijk potentieel voor zowel onshore als offshore windprojecten. Pondera is actief betrokken bij de activiteiten rondom windenergie voor opdrachtgevers in de Baltische regio.  Met de groeiende focus op duurzame energie, bekijkt dit artikel de huidige ontwikkelingen voor windenergie in de Baltische Staten en Polen.

Estland, Letland en Litouwen

De ontwikkeling van windenergie in de Baltische staten is steeds belangrijker geworden in het kader van een bredere inzet op duurzame energie en energiezekerheid. 

Hoewel Estland, Letland en Litouwen te maken hebben met unieke omstandigheden bij de ontwikkeling van hernieuwbare energie, delen ze gemeenschappelijke uitdagingen die effectiever kunnen worden aangepakt door regionale samenwerking.

Estland en Litouwen werken op dit moment aan de strategische ontwikkeling van de offshore windenergiesector. De ontwikkeling van offshore windenergie is daarbij de belangrijkste prioriteit, met diverse offshore windprojecten in ontwikkeling. De focus verschuift naar offshore-windenergie aangezien de ontwikkeling van onshore-windenergie vordert. Letland legt de focus op de ontwikkeling van onshore windprojecten en bereidt zich tegelijkertijd voor op toekomstige offshore windontwikkeling en het Elwind offshore windproject, dat het samen met Estland ontwikkelt. Gezamenlijk streven ze naar een evenwicht tussen de ontwikkeling van windenergie, milieubescherming en participatie Om offshore windenergie te ontwikkelen, zijn er investeringen nodig in de havenvoorzieningen. 

Energieonafhankelijkheid vereist de ontwikkeling van duurzame energiecapaciteit, met name offshore windenergieprojecten en uitgebreide grensoverschrijdende infrastructuur. De Baltische staten staan voor drie belangrijke uitdagingen wat betreft systeemintegratie. Ten eerste vertraagt de beperkte capaciteit van het net de groei van windenergie. Ten tweede zijn er voor de uitbreiding van het net een goede coördinatie, kostenbeheersing en planning nodig. Ten derde staat onzekerheid over financieringsmodellen toekomstige projecten in de weg, zoals de Baltische Windconnector, een belangrijke interconnector om de export van duurzame energie naar West-Europa mogelijk te maken, die zich nog in de vroege planningsfase bevindt.

Voor toekomstig waterstoftransport en -export werken de transmissiesysteembeheerders (TSO's) nauw samen om het EHB-initiatief (European Hydrogen Backbone) vooruit te helpen en voor de ontwikkeling van grensoverschrijdende waterstofinfrastructuur. 1

Polen 

Er wordt in Polen volop vooruitgang geboekt in de onshore en offshore windenergiesector. De versoepeling van de regelgeving op afstanden heeft mogelijkheden gecreëerd voor nieuwe onshore projecten, waardoor de huidige capaciteit van meer dan 9 GW zou kunnen worden uitgebreid. Langs de Poolse kust vordert offshore windenergie snel, met plannen voor de ontwikkeling van meer dan 15 GW aan windparken in Poolse wateren. Onshore projecten hebben echter te kampen met beperkingen in netaansluitingen, terwijl de offshore ontwikkeling vertraging oploopt door de capaciteit van de service- en haveninfrastructuur, die de toenemende investeringen moet bijhouden. Polen stimuleert met name jongeren om een opleiding te volgen in de (offshore) energiesector. 

Kortom, de energietransitie is gericht op de ontwikkeling van onshore windprojecten op de korte termijn, met een strategische verschuiving naar offshore wind op de middellange termijn, met het doel om de economische groei te stimuleren en de energiezekerheid te verbeteren. 2

Als Pondera ondersteunen wij overheden, projectontwikkelaars en andere initiatiefnemers in de Baltische Staten, Polen of elders in ter wereld om plannen om te zetten in effectief beleid en uitvoerbare projecten. Contacteer een van onze experts voor meer informatie.

2 Source: 4coffshore news

Gertjan Jobse
Gertjan Jobse
Business Developer Finland
Vragen?
Geïnteresseerd om over je project te praten?
Hoe kunnen wij helpen?

Laat uw contactgegevens achter en wij nemen contact met u op