Metocean, de combinatie van meteorologie en oceanografie, betreft de studie van wind, golven, waterstanden, stromingen en de processen die deze parameters beïnvloeden. Van meting tot modellering en analyse, metocean experts streven ernaar de meest nauwkeurige beoordeling van de oceaan en de mogelijke impact ervan op een project te krijgen.
Inzicht in metocean
Bij de ontwikkeling van een offshore windpark ligt de focus meestal op het wind resource assessment. Dat is logisch, want dat bepaalt de opbrengsten van het project. Metocean heeft ook een grote invloed op de CAPEX van een project, van ontwerp tot installatie en exploitatie. Het ontwerp van funderingen (of floater), de selectie van windturbines en de workability assessment zijn allemaal onderwerpen waarbij kleine verschillen in omgevingsfactoren grote gevolgen kunnen hebben voor de bijbehorende kosten.
Om grip te krijgen op de metocean condities zijn er twee belangrijke datastromen beschikbaar: gemeten en gemodelleerde data. Gemeten gegevens worden vaak gebruikt om gemodelleerde gegevens te ijken. Maar gemodelleerde gegevens kunnen ook informatief zijn bij het plannen van meetcampagnes, vooral voor uitdagende locaties.
Metocean modelleren
Laten we een voorbeeld nemen om te kijken hoe dit in de praktijk werkt. De visualisatie van een modelleringsstudie, zoals hieronder getoond, toont de impact die zandbanken kunnen hebben op de aan storm gerelateerde significante golfhoogte voor enkele van de offshore windmolenparken die gepland zijn in het Noordzeegebied. Dit vereist modellering met een hoge resolutie en het vereist een deskundig oordeel om de methode aan te passen aan de specifieke behoeften van het project.
Door in te zoomen op de windparken en de verticale assen te verbreden, wordt de impact van deze vroege 2020-storm nog duidelijker. We zien niet alleen dat deze storm sterke golven produceert, maar ook dat het gebied direct boven de zandbanken zeer duidelijke stationaire piekpatronen laat zien voor de significante golfhoogten. Het effect van zandbanken op individuele golfhoogten is een ander zeer interessant onderwerp en zou op zichzelf een uitgebreide verdieping waard zijn! Beide hebben een grote invloed op de design van de funderingen, maar informatie over deze onderwerpen maakt doorgaans geen onderdeel uit van de belangrijkste wind- en locatiestudies die door de Nederlandse overheid voor deze locaties worden verstrekt.
Van data naar de praktijk
Tijdens de locatieselectie en het voorlopige ontwerp van het windpark levert het onderzoek naar metocean belangrijke informatie over de omgevingscondities die helpt bij het nemen van locatiespecifieke beslissingen en het ontwerpproces ondersteunt. Deze eerste onderzoeken leiden vervolgens tot meetcampagnes en metoceanevaluaties, waarbij de gegevens worden geoptimaliseerd en ontwerpers worden voorzien van nauwkeurige schattingen van de oceaanparameters op basis van state-of-the-art methoden. Dit betreft zowel de omgevingsomstandigheden als de kans op extreme gebeurtenissen, die meestal bepalend zijn voor het design.
Zodra de bouw begint, is de rol van metocean om de aannemers te helpen zo efficiënt en veilig mogelijk te werken door nauwkeurige statistieken en workability windows te leveren. Ook hiervoor zijn gecombineerde metingen, modelleringen en expertise nodig.
Klaar om uw offshore windprojecten naar een hoger niveau te tillen?
Met ons team van experts bij Pondera combineren we wind resource en metocean om consistentie te bieden tijdens de meetcampagnes en desktopstudies en om de onzekerheden rond het ontwerp te minimaliseren.
Door het optimaliseren van meetcampagnes en het beheren van metoceanbeoordeling kan Pondera u begeleiden door de eerste fasen van uw project en helpen bij het minimaliseren van risico's en kosten in een later stadium. Tijdens de installatie- en onderhoudsfasen kunnen wij u op basis van onze expertise helpen bij het optimaliseren van uw activiteiten.