Net op Zee (IJver Alpha, Beta en Gamma en Nederwiek 1, 2 en 3)
  • Partner
    Tennet
  • Land
    Nederland
Renewable Energy

Offshore windenergie gaat enorm groeien in de komende decennia. De routekaart 2030 laat alleen al 21 GW aan geïnstalleerd vermogen zien en de doelstelling voor 2050 is met 70 GW zeer ambitieus. Al deze windparken produceren elektriciteit, die naar land wordt getransporteerd. Gezien de grote afstand tot de kust zijn hiervoor verschillende gelijkstroomverbindingen nodig van telkens 2 GW: IJmuiden Ver Alpha, Beta en Gamma, Nederwiek 1, 2 en 3.  

Projectdoel

  • Het aansluiten van offshore windenergie op het landelijke hoogspanningsnet 

Voor netaansluitingen worden er net op zee-projecten uitgevoerd, bestaande uit een platform op zee die de elektriciteit van de windturbines als ware opvangt, een gelijkstroomverbinding over zee en land naar een converterstation die de stoom omzet om het vervolgens op het hoogspanningsnet van Nederland af te geven. Pondera, in samenwerking met Arcadis, ondersteunt TenneT bij de voorbereiding van deze net op zee-projecten door het opstellen van het MER en de vergunningaanvragen voor zowel de offshore als onshore onderdelen.  

Voor Net op zee IJmuiden Ver Alpha, Beta, Gamma en Nederwiek 2 zijn de MER's afgerond en de vergunningen definitief. TenneT kan hiermee de aanleg van deze net op zee-projecten realiseren. Voor Net op zee Nederwiek 1 is het nog wachten op een definitieve vergunning vanwege een beroepsprocedure. Op dit moment werkt Pondera, in samenwerking met Arcadis aan de MER en vergunningen voor Net op zee Nederwiek 3. Wanneer al deze net op zee-projecten voor 2031 operationeel zijn dan kan er 12 GW aan offshore windenergie naar land worden getransporteerd.   

Het offshore deel betreft een platform op zee waar de individuele windturbines op aangesloten worden en het spanningsniveau wordt getransformeerd (van AC naar 525 kV DC) en een 525 kV-gelijkstroomkabelverbinding van het platform op zee naar land. Het landgedeelte betreft een gelijkstroomkabel die uiteindelijk via het nog te bouwen converterstation op land wordt aangesloten op het landelijke elektriciteitsnet van TenneT.   

Visualisation
Net op zee

Een belangrijk onderdeel van de milieueffectrapportage is het bepalen van de optimale kabelroute op zee en land, rekening houdend met milieu-, ecologische, economische en technische aspecten, en met name de betrokkenen in de omgeving. Hiervoor is een integrale effectenanalyse (IEA) ingezet waarin naast milieu ook gekeken is naar omgeving, techniek, kosten en toekomstvastheid.

De inmiddels langlopende samenwerking tussen Pondera, Arcadis en opdrachtgever TenneT zorgt ervoor dat er een goed op elkaar ingespeeld team is gecreëerd dat ook samen aan de slag gaat met de (nieuwste) verbinding voor Nederwiek 3. 

Martijn Ev R 84 A5049
Martijn ten Klooster
Directeur
Want to know more about this project?
Hoe kunnen wij helpen?

Laat uw contactgegevens achter en wij nemen contact met u op