Besluiten voor Net op zee IJmuiden Ver Gamma onherroepelijk

Jan Willem Broersma Ev R A9 A1114
Jan-Willem Broersma
Senior Adviseur Duurzame Energie
Net op Zee I Jmuiden Ver
Net op Zee I Jmuiden Ver
Van 23 juni tot en met 4 augustus 2023 hebben het inpassingsplan, de definitieve vergunningen en ontheffingen en het MER voor het project Net op zee IJmuiden Ver Gamma ter inzage gelegen. Er zijn geen beroepen ingediend, wat betekent dat de besluiten onherroepelijk zijn. Een mooie mijlpaal voor dit project. Pondera heeft in combinatie met Arcadis het MER en de vergunningaanvragen opgesteld.

Net op Zee IJmijden Ver Gamma

Het project Net op zee IJmuiden Ver Gamma bestaat uit een platform op zee waar de windturbines vanuit windenergiegebied IJmuiden Ver op aangesloten worden, een ondergrondse kabelverbinding op zee en op land, en een converterstation van waaruit de verbinding op het landelijke elektriciteitsnet van TenneT wordt aangesloten. De verbinding van Net op zee IJmuiden Ver Gamma loopt van het noordelijke deel van IJmuiden Ver naar de Maasvlakte. Vanaf het windenergiegebied IJmuiden Ver lopen nog twee 2 GW-verbindingen: Net op zee IJmuiden Ver Alpha (naar het Sloegebied bij Borssele) en Net op zee IJmuiden Ver Beta (ook naar de Maasvlakte). 

IJmuiden Ver Alpha en Beta

Arcadis en Pondera hebben voor de Netten op zee IJmuiden Ver Alpha en Beta ook het MER en de vergunningaanvragen opgesteld. Voor deze projecten zijn de hoofdvergunningen en inpassingsplannen ook onherroepelijk. Inmiddels is dan ook een start gemaakt met de aanlegwerkzaamheden voor deze projecten.

Nederwiek

Arcadis en Pondera werken momenteel ook aan de netaansluiting van het volgende windenergiegebied op de Noordzee: Nederwiek. De windenergiegebieden IJmuiden Ver en Nederwiek zijn samen goed voor 12 GW aan windenergie op zee. Hiermee dragen we substantieel bij aan de doelstelling van de Nederlandse overheid om rond 2030 circa 21 GW wind op zee te hebben gerealiseerd.

Geïnteresseerd om over uw project te praten?
Hoe kunnen wij helpen?

Laat uw contactgegevens achter en wij nemen contact met u op