Nederland zet stappen richting een klimaatneutrale energievoorziening in 2050. Deze ambitie vraagt om een herziening van ons huidige energiesysteem en een goed doordachte planning van de nationale energie-infrastructuur. Om deze complexe uitdaging aan te gaan, gaan wij samen met CE Delft, in opdracht van het ministerie van KGG, een integrale effectanalyse (IEA) uitvoeren die ten grondslag ligt aan het Programma Energiehoofdstructuur (PEH) 2. Deze analyse is essentieel om de impact van de plannen goed te begrijpen en toekomstbestendige keuzes te maken.
PEH 2 is een verdieping en actualisering van PEH 1 dat in 2024 definitief is vastgesteld (lees meer: Programma Energiehoofdstructuur - Ruimte voor een klimaatneutraal energiesysteem van nationaal belang | Rapport | Rijksoverheid.nl). Dit omvat onder andere hoogspanningskabels, leidingen, opslag- en conversielocaties van nationaal belang, zoals grootschalige elektrolysers.
De integrale effectanalyse onderzoekt hoe verschillende scenario’s leiden tot een andere inrichting van de energie-infrastructuur en welke invloed dit heeft op het energiesysteem, het milieu, de leefomgeving en de brede welvaart. Het laat zien wat er nodig is, zowel op het gebied van energie als ruimte. Zo kunnen we bepalen waar wel of geen ruimte nodig is voor energie-infrastructuur en waar deze samen kan gaan met andere functies. Dit helpt om de voor- en nadelen van verschillende opties af te wegen en de beste keuzes te maken voor een duurzame toekomst. De ambitie van PEH is om tijdig ruimte te creëren voor de nationale energiecomponenten die essentieel zijn voor een klimaatneutraal energiesysteem en daarnaast het versterken van energieonafhankelijkheid. Deze infrastructuur is niet alleen cruciaal voor het behalen van klimaatdoelen, maar ook voor het ondersteunen van ontwikkelingen op het gebied van wonen, mobiliteit en industrie.
Pondera en CE Delft staan klaar om samen met het ministerie, andere departementen en diverse stakeholders zoals TenneT en Gasunie, deze complexe uitdaging aan te gaan en zo bij te dragen aan een duurzame en klimaatneutrale toekomst.
