Na de realisatie van uw zon- of windproject begint de operationele fase. In deze fase is het doel om het windpark of zonnepark zo veilig mogelijk te laten opereren en het park zoveel mogelijk te laten opbrengen. Om u als eigenaar hierin te ontlasten zijn er talloze aanbieders die het onderhoud en beheer voor u kunnen overnemen. Wij maken hierin onderscheid tussen een onderhoudscontract en een beheercontract.

  • Het onderhoudscontract beschrijft hoe de onderhoudspartij het onderhoud uitvoert en welke bijbehorende beschikbaarheid van de turbines deze partij garandeert. Het onderhoudscontract wordt regelmatig bij de leverancier van de windturbines of zonnepanelen afgesloten, maar kan in veel gevallen ook bij een andere partij worden afgesloten.
  • Het beheercontract beschrijft op welke wijze de beheerder windturbines of het zonnepark monitort om de opbrengst te maximaliseren. Maar ook hoe deze partij het stroomcontract beheert en afspraken nakomt met de netbeheerder. 

Onderhoud- en beheercontract zon- en windparken

Om de beste partij voor uw onderhoud- en beheercontract te selecteren uit de talloze aanbieders, kan het houden van een aanbesteding, ook wel tender genoemd, u helpen. Hierbij ondersteunen wij u in het doorlopen van de volgende stappen:

  • opstellen van een uitvraag waarin de scope van het beheer en/of onderhoud gedefinieerd is;
  • voorselectie maken van de meest geschikte partijen;
  • uitnodigen van de partijen voor het afgeven van een aanbieding;
  • beoordelen en vergelijken van de aanbiedingen voor de selectie van een preferred supplier;
  • sluiten van een beheer- en/of onderhoudscontract met de preferred supplier.

Pondera en aanbesteding duurzaam energieproject

Pondera heeft veel ervaring bij het begeleiden van aanbestedingen voor duurzame energieprojecten waarbij het gaat om windenergie, zonne-energie en/of geothermie.. Wij zijn daarom goed op de hoogte van alle wet- en regelgeving waar een onderhoudspartij en beheerder leveranciers aan moet voldoen. Naast de wet- en regelgeving heeft u als eigenaar veel ruimte om de gewenste taken van de onderhouds- of beheerpartij te bepalen. Samen met u geven wij contracten vorm zodat u zorgeloos het beheer en onderhoud uit handen kunt geven. 

Wilt u zeker weten dat de werking van uw energiepark tijdens de exploitatiefase goed is geborgd? Wij gaan graag vrijblijvend met u het gesprek aan. Dan kunnen wij samen de wensen en eisen voor de onderhouds- of beheerpartij in kaart brengen.

terug naar diensten
meer informatie