Batterijen spelen een steeds grotere rol in ons energiesysteem. Maar hoeveel inkomen kan een batterijsysteem genereren? Wat zijn de risico’s? Wat is de invloed van concurrentie op het verdienmodel? Waar moet je op letten als je een contract afsluit met een partij die jouw batterij op de markt inzet? En wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van het combineren van een wind- of zonnepark op een aansluiting met een batterij? Het zijn relevante vragen voor (toekomstige) eigenaren van batterijen. Een Revenue Assessment kan antwoord geven. 

Battery Revenue Assessment

Pondera heeft veel ervaring met het modelleren van wind- en zonneparken om asset owners te kunnen ondersteunen in de onderbouwing van hun business case. Wij hebben onze dienstverlening uitgebreid met een Battery Revenue Assessment (BRA). De BRA kan ingezet worden voor due diligence, maar is ook een goed startpunt voor het opstellen van een business case.

Inkomsten berekenen

Een BRA is gericht op een analyse van de inkomsten die een batterij opslagsysteem zou kunnen genereren op basis van backcasting en marktanalyse. Pondera heeft een model ontwikkeld om de inkomsten van een batterij te kunnen berekenen op basis van delen van de elektriciteitsmarkt die open staan voor batterijen en de invloed te bepalen die lokale assets, zoals zon en wind, hebben op het verdienvermogen als het batterijsysteem een aansluiting moet delen. De deelmarkten die in het model worden meegenomen zijn: FCR, aFRR, passieve onbalans, Day-Ahead en Intraday. We combineren dus de markten waarop de Balance Responsible Parties en de Balancing Service Providers actief zijn. Daarnaast geven we inzicht in de wereld van congestiemanagement, waarmee in de business case van energieopslag steeds vaker rekening moet worden gehouden en waarvoor Congestion Service Providers in de markt zijn en een aparte marktplaats is ingericht.

Tijdreeks

Vaak zal een batterij zijn aansluiting delen met een wind- of zonnepark, die een eigen ppa heeft en voorrang op het net. De batterij kan dan resterende netcapaciteit benutten die voor invoeding in de tijd varieert met het aanbod van zon en wind. Het is daarom nodig om voor de BRA een tijdreeks te bepalen voor het aanbod van zon en wind en dat in de backcasting mee te nemen. Pondera is tevens gespecialiseerd in het genereren van deze tijdreeksen, bijvoorbeeld op basis van een Wind Resourse Assessment.

Uitkomsten BRA

De investeringen en kosten voor onderhoud worden in eerste instantie niet meegenomen in de BRA. Energieverliezen die optreden in de batterij en gekoppelde AC/DC-conversie worden in principe wel verdisconteerd en dat geldt ook voor variabele (netwerk)kosten. Voor de verliezen wordt in eerste instantie een modelbenadering gebruikt, die aangepast kan worden als nadere specificaties beschikbaar zijn.

Teamleider Data-analyse en Modellering