Op kantoor in Arnhem zul je Ton Huijben niet vaak treffen. Als sitemanager bij Pondera is Ton meer op de bouwplaats te vinden, waar hij voor grote energieprojecten als supervisor wordt ingezet.  Dit zijn vaak langlopende projecten die soms wel twee jaar kunnen duren. Tot begin dit jaar deed hij dat voor Energiepark Pottendijk, vlakbij Emmen. Op deze plek wekken windmolens en zonnepanelen nu samen stroom op. Genoeg voor bijna een derde van het totale elektriciteitsverbruik van de inwoners en bedrijven van Emmen. Voor ons jubileummagazine gingen we een dagje met Ton mee op pad. En dat leerde ons dat je voor dit werk niet bang voor vieze schoenen moet zijn en dat niet één dag hetzelfde is.

 

07:30 uur

Ton start zijn dag met koffie in de bouwkeet en de daily briefing van de turbineleverancier. Samen nemen ze de dag door. Zijn er veiligheidsissues? Zijn er nog mogelijke knelpunten in de planning? Ook het aantal mensen op de site en wat het weer gaat doen komt voorbij.

08:00 uur

Het eerste rondje over de site. Ton checkt of er nog afwijkingen zijn. Zijn de wegen schoon? En zijn er geen borden omgewaaid of spullen beschadigd?

09:00 uur

Op weg naar de daily briefing met de BOP-aannemer (Balance of Plant). Deze is verantwoordelijk voor alle infrastructuur ten behoeve van het project. Ton luistert naar de planning. Of er zwaar transport plaatsvindt en/of hijswerkzaamheden. En natuurlijk wordt HSE (Health Safety & Environment) besproken.

10:00 uur

Start technische inspecties. Ton rijdt naar de locatie van windturbine 3 van het park. Hij controleert de fundatie en checkt of deze is aangelegd volgens het ontwerp. Alles gaat nog volgens planning. Mooi! De eerste windturbine op energiepark Pottendijk is begin mei 2022 geplaatst.

11:30 uur

Teamsmeeting met de opdrachtgever. Samen spreken ze alle relevante veiligheidspunten door. Tussen alle afspraken door checkt Ton nog even snel zijn e-mail achter de computer.

12:30 uur

Het is tijd voor lunch. Samen met zijn collega’s in de bouwkeet eet Ton gauw een broodje voordat hij doorgaat naar de volgende klus.

13:30 uur

Sitewalk met de HSE-manager. Dit is de locatie waar het zonnepark wordt gerealiseerd. Samen kijken ze of er nog bijzonderheden of verbeterpunten zijn.

15:00 uur

Inspectieronde bij de locatie van windturbine 12. Ton checkt de ruimte tussen de wapening en de werkvloer. Zo kan hij controleren of er wordt voldaan aan het ontwerp zoals contractueel is vastgelegd.

16:00 uur

Laatste overleg in de keet. De constructiemanager van de turbineleverancier komt langs en samen nemen ze het transport en leveringen van de turbinebladen en torendelen door.

17:00 uur

Voor vandaag zit het erop. Het is tijd om af te sluiten. Morgen weer een nieuwe dag op Energiepark Pottendijk!