De bouw van Windpark Strekdammen komt dichterbij. Aan het einde van 2020 hebben Pondera en Rebel met ABN AMRO de financiering afgerond van het windpark. Dat betekent dat de aannemers VolkerWind (KWS Infra bv Leek / van Hattem en Blankevoort) en Alsema uit Zuidlaren binnenkort kunnen starten met de bouw van in totaal twee windturbines die in de toekomst de binnenkomst van de Eemshaven gaan markeren.

Pondera en Rebel zijn van plan in de monding van de haven tweewindturbines te realiseren met een vermogen van in totaal 11 MW. Het Amerikaanse GE zal de speciaal voor deze zilte omstandigheden gemaakte turbines gaan leveren. Naar verwachting zullen de turbines medio 2022 in gebruik genomen worden. Pondera en Rebel hebben eerder dit jaar gezamenlijk de rechten van Windpark Strekdammen overgenomen van Yard Energy.

Pondera is heel blij met deze stap in dit uitdagende windenergieproject. Na de overname van het project van Yard hebben we de financiering met en vooral ook dankzij onze partner Rebel in een snel tempo kunnen afronden. We konden hierbij de ervaring inzetten die we hebben opgedaan met het realiseren van de GE Haliade-X, ’s werelds grootste offshore windturbine waarvan het prototype in de Rotterdamse haven staat.

ABN-AMRO verzorgt de financiering van dit duurzame energieproject en is zeer trots om op deze manier een steentje bij te kunnen dragen aan de energietransitie in Nederland.

GE is vanzelfsprekend blij dat de keuze is gevallen op hun 5.5 Cypress-turbine, die bij uitstek geschikt is om optimaal gebruik te maken van de Nederlandse windsnelheid nabij de zee.